Turun paras kaupunginosa selvillä – kaksi oli omassa luokassaan

Urheilupuistoa reunustavat talorivit ovat monille sitä tutuinta Marttia.

Tomi Kangasniemi

Martinrantaseuran aktiivit Sirpa Kumlander (vas.), Jouni Liuke, Tapani Järvinen, Heimo Kumlander ja Kimmo Samuli ovat parhaasta kaupunginosasta samaa mieltä kuin lukijat.

Tomi Kangasniemi

Kaupinginosa-äänestyksen tulos näyttää tältä.

Turkulainen

KAUPUNGINOSAKISA Kaksi keskustan lähellä olevaa kaupunginosaa kiri kaulaa muihin.

Turkulainen äänestytti lukijoillaan Turun parasta kaupunginosaa. Melko tiukille meni, ennen kuin voittaja selvisi. Martti jätti lopulta Portsan taakseen reilulla 300 äänellä.

Cafe Wäinössä istuva viisikko tietää, miksi Martti voitti äänestyksen.

– Se on merellinen, Kimmo Samuli heittää.

– Jung suunnitteli aikoinaan Martista puutarhakaupunkia, missä taloja ei saa rakentaa yhteen. Täällä on ilmaa, Jouni Liuke lisää.

– Vihreyttä keskellä kaupunki ja lyhyt matka keskustaan, Heimo Kumlander puolestaan tiivistää.

Martinrantaseuran aktiivit tosiaan tietävät mistä puhuvat. Liuke muutti Marttiin jo vuonna 1952. Välillä on toki tehty pikku visiittejä muualle, mutta pääosin on viihdytty Martissa.

Sirpa ja Heimo Kumlander ovat puolestaan asuneet Urheilupuiston nurkilla jo vuodesta 1970. Tapani Järvinen on viettänyt lapsuutensa Martissa mutta muuttanut sittemmin pois.

Aktiiviporukan mukaan Martista löytyy maisemallisten ulottuvuuksien lisäksi melkoinen palvelukirjo. Menetetty kirjasto kismittää, mutta muuten palvelut ovat hyvällä tolalla.

– On koulut, päiväkodit ja vanhustentalot, Samuli luettelee.

– Ja kaupunginteatteristahan Martti alkaa. Sen lisäksi Manillassa on kolme teatteria, Liuke lisää.

Sitten on Urheilupuisto ja kaksi museota, joista Wäinö Aaltosen museota kehutaan seuralaisten olohuoneeksi. Niin ja tietenkin Samppalinna Kesäteatteri.

Palvelupuolelle ei suurempia toiveita seurueella olekaan.

– Ehkä talviuimapaikkaa kaivattaisiin. Keskustassakaan ei ole yhtään uimalaa. Myöskään yhtään yleistä saunaa ei ole. Toivoisimme, että Urheilupuiston saunan saisi takaisin yleisön käyttöön, Heimo Kumlander tuumii.

Jos Marttia pääsisi kehittämään, toivoo seurue parannusta seudun liikenteeseen. Kun Hirvensaloon nousee koko ajan uutta asutusta, tuo se Stålarminkadulle paljon liikennettä. Lisähuolena on Kaarinan Ala-Lemun kaavoitus. Sieltä uhkaa tulla edelleen lisäliikennettä Askaistentien kautta Marttiin.

Aktiivit muistuttavat, että Martinrantaseura piti aikoinaan yleisötilaisuuden, missä esitettiin läntistä ohitustietä sekä siltaa Forum Marinumin kohdalle. Se hanke ei onnistunut. Toivo kuitenkin elää yhä, että liikenneratkaisut saataisiin paremmalle tolalle. Hyvääkin kehitystä liikenneyhteyksissä on kuitenkin tapahtunut.

– Se on myönteistä, että nyt päästään vanhan telakka-alueen läpi. Vielä kun saadaan yhteys jatkumaan Pihlajaniemeen, seurue miettii.

Käyttäjän Tomi Kangasniemi kuva
Tomi Kangasniemi