Rolls-Roycen tilaisuus veti Turussa auditorion täyteen – "Hyviä hakijoita on paljon"

Rolls-Roycen Marine-yksikön senior vice president Karno Tenovuo kertoo, että Turusta on ollut toistaiseksi helppo löytää hakijoita.

Janne Koivisto

Rolls-Roycen maanantaina järjestämä infotilaisuus veti Turussa auditorion täyteen ihmisiä.

Auditoriossa ei saanut kuvata, jotta osallistujien henkilöllisyys pysyisi salassa.

Osallistujille näytettiin useita Rolls-Roycen esittelyvideoita. Videot kertoivat, kuinka laivoja ohjataan tulevaisuudessa etänä. Etäohjaus on yksi asia, jota Rolls-Royce ryhtyy kehittämään Turussa.

Rolls-Royce kertoi kaksi viikkoa sitten, että se avaa Turkuun etäohjattujen ja autonomisten alusten tutkimus- ja kehityskeskuksen.

Yhtiön tavoitteena on saada keskus täyteen toimintavalmiuteen kuluvan vuoden aikana.

Rolls-Roycen Marine-yksikön senior vice president Karno Tenovuo kertoi tilaisuuden alussa, että Turusta on ollut toistaiseksi helppo löytää osaajia.

– Toistaiseksi se on vaikuttanut helpolta. Hyviä hakijoita on paljon. Täällä näkyy myös innostus ja tunteenpalo uusiin innovaatioihin. Se tietysti lämmittää meidän mieltämme, Tenovuo sanoo.

Rolls-Royce valitsi keskuksen paikaksi Turun, koska täällä on Tenovuon mukaan ainutlaatuinen yhdistelmä ICT-osaamista ja meriteollisuusosaamista.

– Kun miettii kaikkia sidosryhmiä ja kaikkia tekijöitä, jotka niiden ympärillä toimivat, täältä löytyy ne kaikki. Täällä on niin sanotusti hyvä pöhinä.

Rolls-Royce haluaa, että Turkuun muodostuu alan globaalisti merkittävä keskittymä. Turun kaupunki pystyy Tenovuon mukaan tukemaan keskittymän muodostumista.

– Kaupunki pystyy tietenkin tukemaan sitä, että tälle alalle syntyy uusia yrityksiä ja koulutusta, joka tukee yritysten kasvua.

Suomen valtion kannattaa Tenovuon mukaan huomioida, miten meriteollisuus kehittyy.

– Nyt meriteollisuuteen yhdistyvät digiosaajat. Miten se pitää huomioida? Miten älykkäät ratkaisut tulevat muuttamaan meriteollisuuden toimijoita? Miten se otetaan huomioon älykkäissä väylähankkeissa? Näistä on keskusteltu hyvässä yhteisymmärryksessä.

Rolls-Roycen ensimmäiset rekrytoinnit päättyvät viikon päästä. Kyse on vasta ensimmäistä aallosta.

– Toivomme, että löydämme henkilöitä töihin mahdollisimman nopeasti. Tarkoitus on, että saamme keskuksen toimintaan vielä tämän vuoden aikana. Siitä se sitten lähtee kasvamaan.

Tutkimus- ja kehityskeskuksen paikka ei ole vielä tiedossa, mutta se ei tule Tenovuon mukaan olemaan kaukana Kupittaalta.

– Tarkasta paikasta keskustellaan vielä. Ei me tästä kauas mennä.

Käyttäjän Janne Koivisto kuva
Janne Koivisto