Paikalliset

Turussa uusi versio evankeliumista: Lesbo Jeesus vihkii opetuslapsia

Viime vuonna Turun ylioppilasteatteri esitti Messias-näytelmää. Arkistokuva.

Jouni Kuru / arkisto

Turun ylioppilasteatteri esittää rohkean tulkinnan Jeesuksen elämästä. Jenni Korpelan ohjaamassa Messias-näytelmässä Jeesus on lesbo ja opetuslapset sateenkaaren kirjava joukko.

Näytelmä seuraa melko tarkasti Uuden testamentin kertomusta, mutta joissakin kohdissa siitä poiketaan. Jeesus esimerkiksi vihkii kaksi miespuolista opetuslasta avioliittoon.

Messias perustuu osittain Terrence McNallyn näytelmään Corpus Christi, jossa Jeesus esitetään homoseksuaalina miehenä.

Ohjaaja Jenni Korpela kertoo näytelmän käsiohjelmassa, että hän päätti tehdä esityksen, koska kristinuskosta kumpuava normisto on edelleen monia ihmisiä ulkopuolistava.

– En ole koskaan kokenut, että se lähimmäisen rakkaus ja hyväksyntä, josta kristinuskossa puhutaan, olisi toteutunut täysin ehdottomana ja vilpittömänä tässä yhteiskunnassa. Siihen sisältyy vaatimus sopia tietynlaiseen muottiin. Jos et sovi, on hyvin mahdollista, että sinulle käännetään selkä, Korpela kirjoittaa.

Korpela kertoo, että esityksen ei ole tarkoitus loukata. Jos näytelmä kuitenkin loukkaa, ohjaaja kehottaa pohtimaan, mikä näitä tunteita tarkalleen ottaen herättää.

– Tässä tulemme sen kysymyksen äärelle, mikä on kenellekin pyhää. Kipinä esityksen tekemiseen on myös lähtenyt loukatuksi tulemisen kokemuksesta. Siitä, että minua ei hyväksytä sellaisena kuin olen ja perusteluissa vedotaan Raamattuun. Nyt me vetoamme Raamattuun ja teemme uskonnosta oman näköisemme. Meille pyhää on tasa-arvo.

Ohjaaja uskoo, että vähemmistöjen edustajien voisi olla helppoa samaistua Jeesukseen ja hänen seuraajiinsa.

– Jeesus ajoi muutosta ja esitti julkisesti ajatuksia, jotka eivät olleet omana aikanaan valtaväestön keskuudessa hyväksyttyjä. Jeesus vaikutti moniin ihmisiin ja keräsi ympärilleen muitakin toisinajattelijoita, mutta kaikkihan me tiedämme, miten Jeesuksen lopulta kävi. Samankaltaisia kohtaloita ovat kokeneet myös useat vähemmistöjen edustajat kautta aikojen.

Messiasta esitetään Turun ylioppilasteatterissa 19. huhtikuuta saakka.

Työryhmä

Esiintyjät: Karoliina Honkanen, Vehka Liimatainen, Reeta Manninen, Mimi Mylly, Outi Norema, Mona Ojala, Juha-Petri Salmi, Venla Stång, Kaisa Suokas, Akseli Sveholm, Inka Söderström, Nadja Uusiperhe ja Elina Ylitalo

Ohjaus: Jenni Korpela            

Käsikirjoitus: Jenni Korpela & työryhmä

Koreografiat: Melissa Jolma

Valosuunnittelu: Paulo Machado & Vilja Eteläkoski

Äänisuunnittelu: Valtteri Alanen

Valo-ja ääniajo: Maija Lumme & Anniina Salminen

Maskeeraus: Mona Ojala

Tuotanto: Katariina Tuominen

Ohjaajan assistentti: Auli Toikkanen

Grafiikat ja valokuvat: Jouni Kuru

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Aiheesta muualla: 

Turun ylioppilasteatteri

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat