Örön linnakesaarelle tulee maanalaista bunkkerimajoitusta

Sotahistoria on edelleen läsnä Örössä muun muassa kasarmialueella sekä mahtavissa kasemateissa.

Metsähallitus / Jaakko Ruola

Örö, Korpoström ja Kuusiston linnanrauniot saavat lähiaikoina uusia houkuttimia kävijöille. Taustalla on Central Baltic -ohjelma, joka rahoittaa olemassa olevia, mutta lähes hyödyntämättömien saaristoalueilla olevien kohteiden kehittämishanke DefenceArchia sekä Lights on! -hanketta, joka tekee muutamista linnakohteista elämyksellisempiä nykyihmisille.

Turun ammattikorkeakoulu koordinoi DefenceArch-hanketta, joka käynnistyi syyskuussa 2016 ja jatkuu helmikuuhun 2019 saakka. Neljästä pilottikohteesta (Örö, Korpoström, Gålö ja Bomarsund) Örö on noussut muun muassa Turun seudun ihmisten suosikiksi parina viime kesänä.

Örön vanhalla linnakesaarella on jo paljon nähtävää, mutta koko aluetta ei ole vielä täysin hyödynnetty.

– Meidän hankkeeseen kuuluu Örön eteläkärki, joka on tähän asti ollut vain tylsä pätkä, jossa ihmiset ovat käyneet ja kävelleet saman tien pois, markkinoinnin ja matkailun lehtori Telle Tuominen Turun ammattikorkeakoulusta sanoo.

DefenceArch-hanke herättää eteläkärjen henkiin. Alueelle tehdään kilometrin pituinen, kunnollinen kiertolenkki sekä rakennetaan näkötorni ja riippusilta. Vanhoja rakennuksia korjataan ja yhteen maanalaiseen bunkkeriin tulee majoitusmahdollisuus.

Rosita Oy M/S Kökar liikennöi myös suvena 2017 reitillä Aurajoki-Örö-Aurajoki.

Korpoström on kohde, jossa ei ole enää jälkiä sodista, meritaisteluista tai puolustuksesta, mutta jonka vuoden 1743 taistelu on merkittävä.

– Haluamme tuoda sen ajan esiin tarinallistamisella. Kerromme, millaista on ollut elää paikallisena ihmisenä saaristossa, kun painetta on tullut Suomesta, Ruotsista ja Novgorodista, Tuominen kertoo.

Lights on! tuo Kaarinan Kuusiston linnanrauniot vahvemmin matkailukäyttöön. Paikalle tulee muun muassa pelillistämistä, valokuvaustapahtumia ja joogaa Muinaistulien yönä. Käyttöön otetaan runsaasti digitaalisia ratkaisuja, kuten mobiilisovelluksia.

Kuusiston linna rakennettiin 1200-luvun lopussa tai 1300-luvun alussa. Se purettiin vuonna 1528. Muut hankkeen kohteet Suomessa ovat Vallisaari, Rapola ja Raasepori.

Käyttäjän Teemu Nurmi kuva
Teemu Nurmi