U-sairaala, Kela ja ränsistyneet puutalot turkulaisten ykkösinhokkeja

Tyksin U-sairaala on lukijoiden purkulistalla ykkösenä.

Arkisto

Koulukadun ja Eerikinkadun huonoon kuntoon päässeet puutalot ovat myös lukijoiden purkusuosikkilistalla.

Tomi Kangasniemi

Kelan kiinteistö ei miellytä Turkulaisen Lukijaraadin silmää.

Tomi Kangasniemi

LUKIJARAATI Kysyimme lukijoilta, mikä rakennus pitäisi kaupungista purkaa?

Rakennusten suojelu on puhuttanut Turussa pitkään. Asia nousee esiin uusien kaavaesitysten myötä, kun halutaan tehokkaampaa rakentamista.

Kun useimmiten keskustellaan siitä, mikä rakennus pitää suojella, päätimme kääntää asian toisin päin. Lukijaraati sai vastata kysymykseen, mikä rakennus Turusta pitäisi purkaa?

Listaykköseksi nousi ylivoimaisesti Tyksin U-sairaala. Perustelut kohdistuivat kuitenkin enemmänkin rakennuksen kuntoon kuin ulkonäköön.

– Rakennus on sekä henkilökunnalle että potilaille vaarallinen, kun hengitysilma on myrkyllistä. On varmaan jo aiheuttanut monille sairauden, eräs raatilainen kommentoi.

Listakakkoseksi ylsi Kelan rakennus. Sen purkamishalua perusteltiin yksinkertaisesti rumuudella.

Kelan jälkeen kolmannelle sijalle nostettiin Eerikinkadun ja Koulukadun kulman puutalokaksikko, joiden suojelemista puitiin Turussa vuosikausia.

Lukijat pitävät taloja niin huonokuntoisina, että ne olisi syytä purkaa.

– Eiköhän kulman talo ole jo päästetty niin huonoon kuntoon, että sen voinee poistaa. Ruma se ainakin on tuollaisenaan, kuuluu perustelu.

Neljäs sija meni jakoon. Sille nousi muun muassa Linnankadun ja Kauppiaskadun kulman puutalo. Perustelut purkamiselle ovat selvät.

– Jos yksittäisistä puutaloista ei tehdä kotimuseota tai näyttelytilaa, olisi ne paras purkaa kerrostalojen keskeltä. Muuten olen vanhojen asuntoalueiden ja puutalojen suojelun kannalla.

Kirjaston kulman rinnalle lukijoiden purkusuosikkeina nousivat Kauppatorin vanhat kioskirakennukset.

– Turun torin seutu on ankea juuri näiden rumien rakennustensa vuoksi. Berliinikin pystyttiin rakentamaan sodan tuhoista vanhojen rakennusten kaltaisiksi. Miksi ei Turussa, lukija kysyy.

Samalle jaetulle neljännelle sijalle kohosi vielä Kop Kolmio.

Myös Itäharjun huonokuntoiset teollisuuskiinteistöt pääsivät listalla korkealle.

– Epämääräisen näköisiä vanhoja teollisuushalleja soisin purettavan esimerksi Iso-Heikkilän, Sataman ja Itäharjun alueella uuden rakentamisen tieltä, raatilainen kommentoi.

Kysymys kirvoitti lukijoilta runsaasti myös yleisiä kommentteja talojen suojelemisesta.

– Joku tolkku suojelemisessakin pitäisi olla. Tarvittaessa voidaan vanhoja rakennuksia siirtää muualle. Keskusta on rakennuskannaltaan aikamoinen sekamelska. Ydinkeskustaa ei voi kovin kauniiksi sanoa, yksi miettii.

Toinen taas muistuttaa, että kaupungin täytyy nykyistä paremmin valvoa, että rakennuksista pidetään huolta.

– Jos omistaja haluaa eroon rakennushistoriallisesti tai muusta syystä arvokkaasta rakennuksesta, hän jättää huolehtimatta siitä muutaman vuoden ajaksi, minkä jälkeen sille on helpompi saada purkulupa.

Kolmas raatilainen taas on sitä mieltä, että jos rakentaminen olisi järkevää, ei tällaisia asioita tarvitsisi edes kysellä tai miettiä.

– Yleisesti olen sitä mieltä, että vanhoja puutaloja ei pitäisi suojella niin paljon. Uusia nykyaikaisia taloja tilalle. Kehityksen on mentävä eteenpäin.

Käyttäjän Tomi Kangasniemi kuva
Tomi Kangasniemi