Paikalliset

Turun VPK:n talon maalaukset pysyvät piilossa – suunnitelma on, rahaa ei

Kari Suominen toimii Turun vapaaehtoisen palokunnan hallituksen puheenjohtajana.

Janne Koivisto

Turun VPK:n talon peitetyt koristemaalaukset pysyvät ainakin toistaiseksi piilossa katseilta.

Turun vapaaehtoisen palokunnan hallituksen puheenjohtaja Kari Suominen kertoo, että VPK tarvitsisi juhlasalin entisöintiin useamman miljoonan euroa.

– Alle miljoonalla eurolla ei kannata ruveta tekemään mitään.

Yhdistyksellä on jo valmiina suunnitelmat juhlasalin entisöintiin. Suominen ei kuitenkaan usko, että rahaa saadaan nopeasti.

– Ei tässä vaiheessa, koska saimme vasta kymmenkunta vuotta sitten rahaa eteisaulaan, uusiin vessoihin ja uuteen sisäänkäyntiin.

Juhlasalin katossa olevat koristemaalaukset maalattiin peittoon lateksimaalilla vuonna 1905.

Vaikka koristemaalaukset pysyvät piilossa, 125-vuotias VPK:n talo on Suomisen mukaan muuten kohtuullisen hyvässä kunnossa.

Palokunta rahoittaa toimintaansa vuokraamalla taloa yhdistyksille, yrityksille ja yksityishenkilöille.

Suominen kertoo, että alkuvuoden iloinen uutinen on se, että talon käyttö on kasvanut huimasti.

– Meillä on todettu, että nousukausi on alkanut. Viime vuodet ovat olleet aika huonoja, mutta tänä vuonna suunta kääntyi nousuun. Varauksissa oli ensimmäisenä kolmena kuukautena lähes 50 prosentin nousu.

Vapaaehtoisessa palokunnassa nähdään hyvänä asiana myös sote- ja maakuntauudistus, joka on nostanut muuten runsaasti kritiikkiä.

Pelastustoimi on siirtymässä näillä näkymin maakunnille, kun nykyään sitä hoitavat kuntayhtymät.

– Minä pidän sitä erittäin hyvänä. Avustusten ja varusteiden saaminen on ehkä tulevaisuudessa vakaampaa. En ainakaan pelkää, että meille tapahtuu mitään pahaa, Suominen kommentoi.

Seurat ja yhdistykset käyvät kovaa kilpailua ihmisten vapaa-ajasta. VPK on pärjännyt kilpailussa Suomisen mukaan kohtuullisen hyvin.

– Olemme pärjänneet kohtuullisen hyvin. Puhallinorkesteri on maan vanhin harrastajasoittokunta, ja se on haluttu orkesteri. Hälytysosaston nuoret miehet ovat hyvin innostuneita palokuntatoiminnasta. Uusia nuoria tulee vuosittain 10–15, joista kolmesta viiteen jää loppujen lopuksi mukaan.

Turun VPK on Suomen vanhin vapaaehtoinen palokunta ja yksi Turun kuudesta VPK:sta. Tallissa on kaksi sammutusautoa, miehistönkuljetusauto ja säiliöauto, joita käyttää noin 40 koulutettua palokuntalaista. Palohälytyksiä tuli viime vuonna 45.

Kari Suominen liittyi palokunnan poikakomppaniaan 12-vuotiaana. Nyt hän on toiminut yhdistyksen puheenjohtajana 31 vuotta, mikä on epävirallinen Suomen ennätys.

Vapaaehtoisessa palokunnassa viehättävät edelleen samat asiat.

– Hyvä yhdessäolo ja tunne siitä, että voi auttaa lähimmäisiä. Tämä on täysin vapaaehtoista. Kenellekään ei makseta mitään muuta kuin kulut, joita tulee tehtävien hoidosta.

Muokattu 26.4.2017 kello 10.09: Turussa toimii kuusi VPK:ta, ei neljä.

VPK istutti kirsikkapuun

Turun VPK istutti keskiviikkona VPK:n talon pihalle kirsikkapuun, jonka se sai palkinnoksi Turun ympäristö 2013 -kilpailussa.

Palkinto tuli kokonaisuudesta, johon kuuluvat VPK:n talon Turkkilainen huone ja Juhlasalin katon peitetyt koristemaalaukset.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat