Vapaa-aika

Piipahdus luolamiehen maailmaan

Tuomo Kesäläinen on tavannut Luolavuoren luolan virallisia asukkeja eli lepakoita.

Teemu Nurmi

Suuaukko on iso ja eteinen sellainen, että siinä voi huoletta seistä monta kookasta miestä. Ja on seissytkin. Istunut ja jopa nukkunutkin. Maassa on joitakin muoviroskia, pullonkorkkeja ja tupakantumppeja.

Olemme menossa luolaan. Onneksi oppaana on kokenut luolamies Tuomo Kesäläinen. Titteli ei sentään kerro hänen asuinpaikastaan vaan kiinnostuksen kohteesta. Kesäläinen innostui luolista jo lapsena (kukapa poika ei olisi), mutta ryhtyi aikuisena työstämään Varsinais-Suomen luolista kirjaa, kun koko maasta ei tuntunut löytyvän juurikaan painettua tietoa noista kiehtovista kohteista.

Luola on Luolavuoressa, jossa on useita luolastoja. Tämän suurimman ja pisimmän suuaukko on Luolavuorentien varrella olevien tenniskenttien takana. Talvella paikalla on golfkuplahalli. Paikalliset varmasti tuntevat erikoisuutensa, muualta Turusta tulleelle luola on vieras näky.

Kesäläinen on tuoreessa kirjassaan Seikkailijan retkiopas Varsinais-Suomen luoliin kolunnut läpi hurjan määrän seudun luolia ja valinnut teokseen 29 käymisen arvoista. Turussa niitä on kaksi. Luolavuoren lisäksi Kärsämäessä on pirunpesä. Kesäläinen kutsuu paikkaa aavemaiseksi.

Luolavuoren luola on virallisen määritelmän mukaan oikea luola, sillä siinä on katto, seinät ja tilaa kolmelle ihmiselle. Eteisen jälkeen tila vähenee. Eteen tulee ahdas aukko. Kesäläinen tuntee reitit ja tietää, että nyt seuraavaksi pitää kavuta vasemmalle vaikka oikeallakin on aukko.

Huhtikuun alkupuolella jäätä on vielä luolan seinissä ja ”lattiassa”. Silti luolassa on myös kuraista. Ymmärrän, miksi Kesäläinen kehotti ottamaan huonommat vaatteet tai helposti pestävät mukaan sekä tukevat kengät jalkaan.

Työnnymme ensimmäiseen pimeään osuuteen. Seuraavalla vapaalla alueella ei enää saa selkää suoraksi, mutta Kesäläinen opastaa meidät luolan viimeiseen isoon huoneeseen. Nyt on todella pimeää. Luoliin ei pidä mennä ilman taskulamppua vaikka ylhäältä lohkareiden väleistä pilkistääkin aurinko.

Aloittelija ei uskalla pidemmälle. Kesäläinen on käynyt edessä olevissa erittäin tiukoissa väleissä. Joku muukin on. Viinapullon pohja pilkistää kivien välistä. Joku on pitänyt isossa huoneessa yömajaa ja polttanut tuikkujakin.

Luolassa voi hyvin kuvitella pääsevänsä pakoon arkea. Luola on kuin oma maailmansa vaikka ulos ja valoon pääsee hetkessä. Tuomo Kesäläinen antaakin kirjassaan ohjeita niille, jotka haluavat viettää luolassa todellisen seikkailun yön yli.

Luola on syntynyt tavalla, jota ei kukaan voi täsmällisesti tietää. Muun muassa jääkaudella liikkuva, välillä sulava ja uudelleen jäätyvä jäämassa mursi maaperää irrottaen kalliosta valtavia lohkareita ja murtaen ne taas pienempiin osiin.

Sen selityksen kyllä uskoo. Luolavuoren luolastakin löytyy kiveä jättilohkareista pikkuruisiin kiviin. Jokaisella niistä on tehtävänsä. Luolassa pitääkin liikkua varoen. Kiviä ei saa liikutella.

Luontomatkailuopas Tuomo Kesäläinen kirjassaan esittelemät luolat sijaitsevat erilaisissa paikoissa. Toisiin on jo olemassa opastus, toiset ovat vaikeakulkuisissa maastoissa. Toiset ovat asutuksen läheisyydessä, toiset metsissä, joissa kauneimmat ja mielenkiintoisimmat näyt ovatkin luolien ympärillä, ei sisällä.

Joihinkin liittyi huikeita tarinoita. Osa niistä voi olla vuosisatojen aikana värittyneitä legendoja. Osa tarinoista, jotka liittyvät luolien käyttäjiin ja tapahtumiin, ovat selvästi tosia. Seikkailunhaluiset pääsevät toteamaan luolien mysteerit paikan päälle Kesäläisen teoksessa olevien saapumisohjeiden ja karttojen avulla.

Seikkailijan retkiopas Varsinais-Suomen luoliin on Tuomo Kesäläisen toinen teos. Ensimmäinen, Kivissä on kartta, valittiin Geologian tutkimuskeskuksen 125-vuotisjuhlakirjaksi. Kesäläinen haaveilee kartoittavansa pikku hiljaa muunkin Suomen luolat.

Lisätietoa aiheesta sekä Kesäläisen teoksesta löytää hänen blogisivultaan http://luolamiehenblogi.blogspot.com/

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Vapaa-aika

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat