Paikalliset

Tässä talossa oli Suomen ensimmäinen hotelli – ja kesäkuussa juhlitaan

Benito Casagrande ja Tuija Seipell juhlistavat kesäkuussa Casagrandentalon mittavaa historiaa.

Tomi Kangasniemi

Kesäkuussa on Turussa juhlan aika. Suomi täyttää ehkä sata, mutta Casagrandentalolla ikää on jo 505 vuotta. Samalla juhlitaan Casagrandentalon Seipelin salia. Sieltä nimittäin sai alkunsa Suomen hotelli- ja ravintolaelämä. Aurajoen rannassa sijaitsi Suomen ensimmäinen majatalo jo 260 vuotta sitten.

Kaikki asiakkaat eivät kuitenkaan olleet ravintoloitsija Johan Seipelin järjestämiin palveluihin tyytyväisiä. Talon nykyinen omistaja ja kunnostaja Benito Casagrande kertoo tarinan italialaiskirjailija Giuseppe Acerbista. Tämä kirjoitti vuonna 1799 matkapäiväkirjassaan paikan majoituksen olleen äärimmäisen kehnon. Pari vuotta myöhemmin muuan H. G. Porthan taas avautui Seipelin salin näyttelytoiminnan puutteista.

– Kesällä siellä oli ollut kameleita ja niiden virtsan haju ei vieläkään ole lähtenyt, kirjoitti Porthan J. Tengströmille.

Näistä puutteista huolimatta majatalo oli huippuvieraiden suosiossa. Sinne majoittui kuningas, keisari, lähettiläitä, upseereita ja kulttuuripersoonia eri maista.

Tätä upeaa historiaa päästään juhlistamaan Turussa 6. kesäkuuta. Päivä on tärkeä myös 75 vuotta täyttävälle Benito Casagrandelle.

– Päivän teesinä on "omnia vincit amor, kaiken voittaa rakkaus". Sinä päivänä vuonna 1960 tapasin tulevan vaimoni tämän talon edustalla, Casagrande herkistyy.

Päivän puhujaksi on kutsuttu ravintoloitsijalegenda Johan Seipelin jälkeläinen Tuija Seipell. Kanadassa vaikuttava Seipell on suosittu lifestylebloggari ja konsultti.

– Olen jo 34 vuotta asunut Suomen ulkopuolella, mutta tulen Turkuun aina kuin kotiini. Aion puhua vieraanvaraisuuden kehittämisestä; onnen tuottamisesta ja myös sen vaikeudesta, Seipell kertoo.

Hänen mukaansa hotelli- ja ravintola-ala on näin some-aikana melkoisen haastavassa tilanteessa.

– Peli on koventunut. Jos ajatellaan tuota Acerbin kommenttia kauan sitten, niin sen kertomiseen meni kolme vuotta ja sen luki ehkä viisi ihmistä. Nyt paikan maine on vaarassa 24 tuntia vuorokaudessa, Seipell muistuttaa.

Casagrandentalon ja Seipellin salin juhlatilaisuus muistuttaa omalta osaltaan siitä, mikä on nykyaikana tärkeää. Pitää erottua kilpailijoista, ja kun on tarina kerrottavana, sitä kannattaa kunnioittaa ja nostaa esiin.

– Sillä omalla jutulla erotutaan. Jos yritetään olla samaa kuin muualla, häviää arvostus. Turussa ei olla tässä ihan huonoja. Aika hyvin täällä osataan jokea ja merta nostaa. Sitä pitääkin puolustaa henkeen ja vereen. Jos ei näe oman maan arvoa ja on liian sisällä siinä, on hyvä mennä välillä pois, Seipell muistuttaa.

Seipel 260 vuotta

Tapahtumakokonaisuus järjestetään 6. kesäkuuta. Ohjelmassa on muun muassa Tuija Seipellin luento, ja Vähätorilla on yleisötilaisuus, jossa talon historia, nykyisyys ja tulevaisuus nivoutuvat. Tilaisuudessa paljastetaan myös taiteilija Sofia Saaren tekemä reliefi Johan Seipelistä.

Lisäksi julkaistaan Casagrandentalosta tehty yhdistetyn todellisuuden kulttuurimatkailusovellus sekä Casagrandentalon vuosisadat -kirja.

Lisätietoja www.casagrandentalo.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat