Paikalliset

Turku haluaa robottibussin Kupittaalle

LIIKENNE Föli-johtaja Sirpa Korteen mielestä kuljettajaton bussi sopisi parhaiten Kupittaan Lemminkäisenkadun puoleiselle alueelle siirtämään ihmisiä kaupunginosan sisällä.

Sirpa Korte on iloinen Fölin kasvaneista matkamääristä.

Teemu Nurmi

Turun seudun joukkoliikenne Föli suunnittelee saavansa lähivuosina käyttöön robottibussin, joka olisi niin sanottu kuljettajaton älybussi. Robottibussia on jo kokeiltu toissa vuonna Vantaan Asuntomessuilla sekä viime kesänä Helsingissä, syksyllä Espoossa sekä loppuvuodesta Tampereella ja nyt uudestaan vapun jälkeen. Tulevaksi kesäksi robottibussi reissaa taas Helsinkiin ja sieltä Espooseen.

Projekti päättyy jo ensi vuonna, mutta Turku haluaa oman robottibussinsa pysyvään liikennöintiin. Lähtökohta bussin suunnittelulle on hyvä, sillä Fölin uusi kehittämispäällikkö Topias Pihlava veti aikoinaan Vantaan CityMobil2-robottibussihanketta.

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte tietää jo alueen, jossa robottibussia kipeimmin kaivataan.

– Haluamme sen Kupittaalle, joka kasvaa koko ajan. Lisääntyvät opiskelija-, työntekijä- ja asukasmäärät tuovat meille suuren haasteen ja jatkossa ihmiset siirtyvät entistä enemmän Kupittaan sisällä paikasta toiseen, Korte sanoo.

Korte tarkoittaa Lemminkäisenkadun ympäristöä, joka on liikentellisesti jo nyt hyvin tukkoinen ja lisää rakennuksia on tulossa. Robottibussi auttaisi väen Kupittaan sisällä kulkemisen lisäksi runkobussilinjastoa, jolle se toimisi syöttöliikenteenä. Kehälinjan tavoitetoteutumisvuosi on 2020.

– Teemme ensin jossain vaiheessa pienimuotoisen kokeilun, mutta haluamme lopulta, että kymmenkunta robottibussia kulkee Kupittaalla jonain päivänä, Sirpa Korte linjaa.

Korte kävi taannoin Åbo Akademissa kuulemassa, mitä mieltä opiskelijanuoret ovat robottibussista. Joukosta nousi muun muassa esiin huoli kuljettajien työpaikkojen vähenemisestä.

– Sitä huolta ei ole, päinvastoin. Meillä on pian kuljettajapula, kun todella paljon kuljettajia lähtee eläkkeelle, Korte toppuuttelee.

Aamulehti kertoi viime viikolla, että ihmiset eivät Tampereella pelänneet astua kuskittoman bussiin kyytiin, mutta taas ammattikorkeakoulu Metropolian tekemän tutkimuksen mukaan Vantaan Asuntomessuilla robottibussi herätti pelkoa.

Korte ymmärtää monenlaiset ajatukset ja kysymykset, jotka kuskiton bussi tuo mieleen. Hän pohtiikin opiskelijoiden olevan potentiaalisin kokeiluryhmä robottibussille.

– Hankkeessa ei ole kyse siitä, että haluamme ensimmäisenä Suomessa robottibussin vakituiseen liikenteeseen vaan meillä on ihan oikea tarve sille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat