Paikalliset

Rikkailla ja maahanmuuttajilla Turussa omat asuinalueet – Li Andersson vaatii muutosta

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson

Janne Koivisto

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on huolissaan Turun asuinalueiden eriytymisestä.

Helsingin Sanomat kertoi 23.4., että köyhät ja rikkaat sekä suomalais- ja ulkomaalaissyntyiset keskittyvät entistä enemmän omille alueilleen. Etninen eriytyminen on lehden mukaan voimakkainta Turun seudulla.

– Meidän pitää tunnustaa, että täällä ei ole oltu kovin hyviä kaupungin tasapuolisessa kehittämisessä, Andersson sanoo.

Turun tasapuolinen kehittäminen on Anderssonin mukaan vasemmistoliiton tärkein tavoite tulevalle valtuustokaudelle. Hän uskoo, että vasemmistoliiton ja vihreiden nousu tarjoaa siihen hyvän mahdollisuuden.

Anderssonin mukaan uusille asuinalueille pitää rakentaa riittävästi vuokra-asuntoja. Nykyisissä lähiöissä on huolehdittava riittävistä palveluista, esimerkiksi lähiökoulujen tukemisesta.

– Kaupungin pitäisi edistää esimerkiksi Pernon ja Pansion alueen vetovoimaa. Turun itäisellä alueella on pisimmät päivähoitojonot. Sinne on tarve lisätä kunnallisia päivähoitopaikkoja.

Andersson uskoo, että vasemmistoliiton ja vihreiden nousu näkyy Turussa myös kahdella muulla tapaa.

Toinen on päätöksentekokulttuurin muuttuminen.

– Nyt vaikuttaa siltä, että tällä kaudella ei ainakaan jatketa Turku-sopimuksella, joka oli yksi meidän kritiikin kohteita. Se ei ollut demokraattinen järjestelmä.

– Kolmantena on koulutus. Vihreät ovat olleet meidän kanssa samoilla linjoilla siinä, että subjektiivinen päivähoito-oikeus säilytetään ja pyritään siihen, että päivähoidon ryhmäkoot ovat kohtuulliset. Pitää myös miettiä erilaisia tapoja tukea kouluja, joilla on tarvetta erityiseen tukeen.

Turun valtuustoryhmät sopivat viime viikolla paikkajaosta. Vaikka Sdp:llä ja vasemmistoliitolla on vaalien jälkeen yhtä paljon valtuustopaikkoja, Sdp sai enemmän merkittäviä luottamustehtäviä.

– Demarit saivat yliedustuksen suhteessa paikkamäärään. Jokainen voi itse miettiä, miksi näin kävi.

Andersson olettaa, että joillakin ryhmillä on intressejä huolehtia siitä, että demarit saavat vasemmistoliittoa vahvemman edustuksen.

– Pidän sitä osoituksena siitä, että vanhat valta-asetelmat eivät häviä Turusta heti. Siltä se näyttää ainakin minun silmiini.

Vasemmistoliitto sai kuntavaaleissa kolme lisäpaikkaa. Andersson selittää vaalivoittoa sillä, että turkulaiset kaipaavat muutosta tapaan, jolla Turussa on tehty päätöksiä.

– Perinteiset valtapuolueet (kokoomus ja Sdp) hävisivät vaalit selvästi. Me ja vihreät olimme selkeimmät vaalivoittajat.

Andersson itse sai 6 374 ääntä, mikä on lähes saman verran kuin Petteri Orpo (kok.) ja Ville Niinistö (vihr.) yhteensä.

– Olen tietenkin hirveän kiitollinen ja otettu. Olen painottanut vahvasti vasemmiston perinteisiä teemoja. Vaalitulos on minusta osoitus, että tällaiselle politiikalle on tilausta.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat