Paikalliset

Turku Energian toimitusjohtaja: Tuulivoiman tuet sotkivat sähkömarkkinat, talvella sähkö voi jopa loppua

TALOUS Turku Energian toimitusjohtajan mukaan tuulivoimatuet voivat johtaa talvipakkasilla jopa sähkökatkoihin.

Turku Energian toimitusjohtaja Timo Honkanen

Janne Koivisto

Turku Energian toimitusjohtaja Timo Honkanen kertoo, että valtioiden tuulivoimalle maksamat tuet ovat sekoittaneet Pohjoismaiden sähkömarkkinat.

Sähkö on kuluttajille poikkeuksellisen halpaa, mutta tilanteeseen liittyy Honkasen mukaan riski, että kovina pakkaspäivinä sähköä ei enää riitä kaikille.

Pahimmillaan tämä tarkoittaisi sitä, että Suomessa jouduttaisiin kierrättämään sähkökatkoksia kuten kehittyvissä maissa.

– Meillä oli onnea viime vuoden tammikuun 6. päivänä, että pystyimme tuomaan kaapelit punaisena sähköä Ruotsista ja Norjasta ja Venäjällä oli pyhäpäivä. Jos sähköä ei olisi voitu tuoda, olisimme joutuneet kierrättämään sähkökatkoja. Ihmettelen, että tällainen tilanne on päässyt syntymään.

Kuluttajan saamaa hyötyä vähentää se, että kansalaiset maksavat tuulivoimatuet veroissaan.

Sähkömarkkinoiden sekoittuminen johtuu Honkasen mukaan valtion maksamista tuulivoimatuista, erityisesti niin sanotusta takuuhintajärjestelmästä.

– En kritisoi tuulivoimaa. Meilläkin on tuulivoimaa, mutta ongelma on se, että kun sitä ei ole rakennettu markkinaehtoisesti, se on sekoittanut sähkömarkkinat.

Tuulivoiman tuet ovat johtaneet siihen, että sähköyhtiöt ovat ajaneet kilpaa alas vanhoja lauhdevoimalaitoksia. Toinen seuraus on se, että uusiin kaukolämpölaitoksiin ei välttämättä ole enää kannattavaa yhdistää sähköntuotantoa.

Ennen kovilla pakkasilla käynnistettiin ensin lauhdevoimalaitokset ja vasta sitten kalliit kaasuturbiinit. Jatkossa kovilla pakkasilla täytyy siirtyä suoraan kalliisiin kaasuturbiineihin.

– Sähkön hinta voi nousta hyvin korkealle. Tavallinen kuluttaja ei sitä huomaa, ellei osta tunti tunnilta hinnoiteltua sähköä, mutta raskaassa teollisuudessa se tuntuu.

Jos kapasiteetti loppuu kokonaan kesken, kantaverkkoyhtiö Fingrid joutuu antamaan sähköverkkoyhtiöille käskyn, että nämä pimentävät alueen kerrallaan.

Huoli sähkömarkkinoiden tilanteesta on Honkasen mukaan yhteinen koko toimialalla ja kaikissa Pohjoismaissa.

Suomen valtio jatkaa tukien maksua ainakin 12 vuoden ajan. Tuilla rakennetut tuulivoimalat pyörivät vielä parikymmentä vuotta.

– Markkinaehtoinen malli on romutettu ainakin 20 vuodeksi.

Honkasen mukaan alalla huhutaan, että valtio aikoo järjestää seuraavista tuista huutokaupan: tukia saa se, joka tuottaa niillä mahdollisimman paljon sähköä.

– Olemme välittäneet valtiovallalle sellaista viestiä, että älkää tukeko meitä. Antakaa markkinoiden toimia.

Yksi tukien ongelma oli Honkasen mukaan se, että virkamiehet arvioivat tuulivoimaloiden kehityksen alakanttiin. He laskivat tuet sen mukaan, että tuottajat saisivat pääomalleen yhdeksän prosentin tuoton. Kun tekniikka kehittyi, tuotot nousivatkin useisiin kymmeniin prosentteihin.

Honkanen on vakuuttunut, että tuulivoiman ja muiden uusiutuvien energialähteiden voittokulku jatkuu ilman tukiakin.

– Valtion tavoitteena on, että puolet energiamuodoista on uusiutuvia vuonna 2030. Meidän tavoitteena on, että uusiutuvaa on vähintään puolet vuoteen 2020 mennessä, hän kertoo Turku Energian tavoitteesta.

Turku Energia rakentaa tänä vuonna uusiutuvan energian voimalaitokset Artukaisiin ja Naantaliin. Yhtiö on mukana myös Porin Tahkoluotoon rakennettavassa merituulipuistossa.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat