Turussa on jo pulaa hotellihuoneista – alalle tullut harmaita toimijoita

Scandicin Turun ja Porin hotellien johtaja Mikko Henriksson

Janne Koivisto

Hotellihuoneiden vähyys alkaa muodostua Turussa ongelmaksi.

Näin kertoo Scandicin Turun ja Porin hotellien johtaja Mikko Henriksson. Scandicilla on Turun keskustassa kaksi hotellia, joissa on 273 huonetta.

Vähyys näkyy esimerkiksi siinä, että Airbnb-tyyppiset palvelut ovat lisääntyneet. Airbnb on yhdysvaltalainen internetsivusto, jonka kautta voi ilmoittaa oman huoneensa vuokrattavaksi.

– Ne ovat varmaan ihan hyviä täydentämään hotellitarjontaa, mutta ongelma on se, että ne alkavat olla ammattimaista toimintaa. Silti niitä eivät koske samat säännöt ja verot kuin hotelleja, Henriksson kertoo.

Henriksson huomauttaa, että maailmalla jotkut kaupungit ovat kieltäneet asuinhuoneistojen hotellikäytön. Hotellikäyttö voi nostaa asuntojen hintoja ja aiheuttaa naapureille melua.

Henrikssonin mielestä Turun kaupungin olisi pitänyt tarjota uusien hotellien rakentamiseen sopivia tontteja jo aiemmin.

– Nyt tässä käy niin, että kysyntä kasvaa edelleen mutta kapasiteettia tulee lisää vasta jonkin ajan kuluttua. Hankkeita hidastaa se, että valittamisella on Turussa pitkät perinteet.

Hotellihuoneiden käyttöaste nousee Henrikssonin mukaan tänä vuonna Turussa yli 65 prosenttiin.

– Se on jo aika paljon. Aika harvalla kaupungilla on niin suurta käyttöastetta.

Suurin syy käyttöasteen kasvuun on telakka alihankkijoineen.

Tällä hetkellä uusiin hotelleihin investoi Turussa Turun osuuskauppa, joka aikoo remontoida Seurahuoneen ja avata Marinan viereen uuden hotellin.

Scandicin Mikko Henriksson kertoo, että Scandic on kiinnostunut laajentamaan Suomessa.

– Meillä on tälläkin hetkellä kiinnostavia hankkeita pöydällä, mutta sen enempää en voi niitä kommentoida. Kyllä laajentuminen kiinnostaa meitä.

Henriksson pitää hyvänä ratapihalle suunniteltua elämys- ja tapahtumakeskusta, jonka yhteyteen tulisi myös tornihotelli.

– Matkailuun liittyvät investoinnit ovat erittäin tervetulleita, koska ne kuitenkin tukevat toisiaan. Jos meillä on hyvä lapsiperhekohde, siitä hyötyvät kaikki.

Henrikssonia kuitenkin epäilyttää suunnitelmaan liittyvä tornihotelli.

– Hotelli voisi olla vähän matalampikin. En ole niin vakuuttunut korkeasta rakentamisesta. Ne eivät sovi keskusta-alueelle ja vaikka sopisivatkin, ne eivät mene valtuustossa läpi.

Kun Henrikssonilta kysyy Vertigo 365:stä eli Aurajoen rantaan suunnitellusta sisähuvipuistosta, hotellinjohtaja alkaa hymyillä.

– Kyllä ensimmäiseksi tuli mieleen, että nyt joku on copypastennut väärät asiat yhteen ja maailmanpyörä on lipsahtanut vahingossa katolle.

Henriksson ei usko alkuunkaan hankkeen mahdollisuuksiin.

– Jokivarsi on niin herkkä alue, että ei sinne voi tuollaista härveliä laittaa. Torni ja pyörylä katolla eivät tunnu hyvältä yhdistelmältä. Alkuhämmästyksen jälkeen aloin miettiä, miten ne miljoona kävijää pääsevät tornin viereen, kun siellä ei ole mitään pysäköintialuetta. Ainakin busseille pitäisi olla iso parkkialue.

Käyttäjän Janne Koivisto kuva
Janne Koivisto