Jarno Saarisen patsas paljastetaan Barkerinpuistossa – paikalle odotetaan tuhansia motoristeja

Jarno Saarinen moottoripyörän päällä Helsingin moottoripyöränäyttelyssä 1971.

Soili Karme

Moottoripyöräilylegenda Jarno Saarinen saa näköispatsaan Turkuun. Italiassa toimivan Motoclub Jarno Saarisen Turkuun lahjoittama patsas pystytetään Aurajokirantaan Barkerinpuistoon ja se paljastetaan sunnuntaina 2.7. kello 12 alkavassa tilaisuudessa.

Turussa syntynyt Jarno Saarinen on ainoa suomalainen, joka on voittanut ratamoottoripyöräilyn maailmanmestaruuden. Se tapahtui vuonna 1972. Kilpailuonnettomuudessa Monzan radalla vuonna 1973 menehtynyt Saarinen on maailmalla edelleen erittäin arvostettu. Vielä vuonna 2009 hänet valittiin 13. jäsenenä koko maailmassa Moto GP -ajajien Hall of Fameen eli Kunniagalleriaan sekä Suomen urheilijoiden Kunniagalleriaan. Saarisen muistoa vaaliva Motoclub Jarno Saarinen perustettiin vuonna 1977 Italian Petrignano di Assisissa.

Motoclub Jarno Saarinen on perustanut Saarisen muistolle Petrignano di Assisiin oman puiston vuonna 2014 ja pystyttänyt sinne näköispatsaan, jonka kopio nyt lahjoitetaan Turkuun Barkerinpuistoon. Patsaan paljastamistilaisuudessa kaupungin tervehdyksen tuo kansainvälisten asioiden päällikkö Mika Akkanen. Paikalla on myös patsaan tekijä, kuvanveistäjä Elia Alunni Tullini sekä Motoclub Jarno Saarisen edustajia. Haastateltavina tilaisuudessa ovat myös Jarno Saarisen leski Soili Karme sekä Saarisen veli Jari Saarinen.

Paikalle Varvintorille ja Barkerinpuistoon 2.7. odotetaan jopa 2000 motoristia Suomesta ja ulkomailta. Tilaisuuden suuren osallistujamäärän vuoksi Linnankadulla ja Aurajokirannassa on normaalista poikkeavat liikennejärjestelyt kello 9 alkaen. Tilaisuus vaikuttaa liikenteeseen noin kello 14 asti. Motoristien pysäköinti on järjestetty Varvintorin ja Martinsillan välille. Paikalla on liikenteenohjaus.

Jarno Saarinen World's best - maailman paras -näyttely

Jarno Saarisesta kertova näyttely kootaan Turun pääkirjastolle 26.6.–30.7. väliseksi ajaksi. Näyttelyyn on koottu ainutlaatuinen kokoelma kansainvälisiä moottoripyörälehtiä 11 eri maasta. Lehtien otsikoiden ja kuvien kautta katsojalle avautuu Saarisen huikea ja menestyksekäs ura.

Käyttäjän Teemu Nurmi kuva
Teemu Nurmi