Paikalliset

Suomen ravintolatoiminta alkoi tästä

HISTORIA Pinella ei olekaan Suomen vanhin ravintola vaan se löytyy kaikkien harmiksi Helsingistä.

Seipelin sali sijaitsee Benito Casagranden kunnostamassa Casagranden talossa.

Janne Koivisto

Suomessa on lähes kaikki tolkullinen toiminta saanut alkunsa Turusta, maan vanhimmasta kaupungista. Turku haluaa kutsua itseään Suomen ravintolapääkaupungiksi ja jos historian laajuus on yksi mittari niin siinäkin Turku pesee muut.

Turussa juhlittiin kesäkuun alussa suomalaisen ravintola- ja hotellitoiminnan 260 vuotta kestänyttä matkaa. Kaikki käynnistyi Vähätorilla sijaitsevasta Casagrandentalosta ja sen Seipelin salista.

Kellarimestari Johan Seipel sai Turun Maistraatilta vuonna 1757 toimiluvan majoitus- ja ravintolatoimintaa varten. Uutta tälle jo aikaisemmin nykyisessä Casagrandentalossa toimineelle kellarikrouville oli, että toiminnasta tuli jokapäiväiseksi.

Kestikievareita eli krouveja oli Turussa jo huomattavasti aiemmin. Krouvarit aloittivat työnsä jo 1300-luvulla. Tarjolla oli monenlaisia erikoisuuksiakin, sillä hansakaupunki Turkuun oli helppo kuljettaa tavaraa.

Turkulaisten keskiaikainen ruokavalio koostui pitkälti suolasta, suolasilakoista ja oluesta. Ihmiset söivät muutenkin todella paljon kalaa. Olutta joivat lapsetkin, mutta kalja ei ollut verrattavissa tämän päivän vastaavaan.

– Vesi oli usein täysin juomakelvotonta, olut ei, matkailuoppaaksi ja Turku-oppaaksi opiskeleva Marianna Miettinen sanoo.

Turussa oli keskiajalla kuusi kiltaa: Nykyisen Aboa Vetus & Ars Novan kohdalla sijainnut Pyhän Nikolauksen kilta, josta on maininta jo vuodelta 1355, Kerttulinmäellä sijainnut Pyhän Kerttulin kilta, Kirkkokorttelissa tai Vartiovuorenmäen juuressa sijainnut Kolmen kuninkaan kilta, Kirkkokorttelissa sijainnut Pyhän Erasmuksen kilta, Luostarikorttelissa sijainnut Pyhän Annan kilta ja Suurtorin varrella sijainnut Pyhän Ursulan kilta.

Tuomiokirkkosillan kupeessa sijaitseva Pinella laskettiin pitkään Suomen vanhimmaksi ravintolaksi, mutta se on menettänyt tittelinsä. Marianna Miettinen kertoo, että Helsingissä oleva Ravintola Kaisaniemi on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminnassa ollut ravintola.

Ravintola Kaisaniemi on perustettu vuonna 1827. Nykyinen rakennus valmistui vuonna 1839.

Vanhoja ravintoloita Turussa

Foija, jonka nimi ulottuu vuoteen 1839.

Pinella perustettu kahvilana vuonna 1848.

Samppalinna toiminut vuodesta 1865.

Börsissä ravintolatoiminta on alkanut 1894.

Teini-nimellä ravintola avattu ensi kerran 1940-luvulla.

Opetusravintola Aninkainen on avattu keväällä 1951.

Brahen kellari, Turun vanhin kellariravintola vuodelta 1967.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat