Turku on loistava paikka startupille – Noussut yhdeksi Pohjoismaiden tärkeimmistä keskittymistä

Turku on yksi Pohjoismaiden tärkeimmistä startup-keskittymistä. Kuvituskuva.

Turun startup-ympäristö on noussut yhdeksi Suomen ja Pohjoismaiden tärkeimmistä keskittymistä.

Seudulla toimii jo toistakymmentä startup-palveluita tuottavaa yritystä ja yhteisöä, kuten SparkUp, Boost Turku ja Klopal Startup Studio, joiden lisäksi Turussa järjestetään Suomen suurimpiin kuuluva startup-tapahtuma The Shift.

Turussa ja Salossa on saanut alkunsa jo yli 300 startupia ja uusien yritysten määrä kasvaa joka vuosi.

– Turun seudulla on hieno ja avoin ilmapiiri missä toimia. Alueen korkeakoulujen ansiosta täällä on valtavasti teknistä osaamista, ja pätevistä työntekijöistä on vähemmän kilpailua verrattuna esimerkiksi pääkaupunkiseutuun tai Tukholmaan. Potentiaalin ovat huomanneet niin aloittelevat startupit kuin kasvavat teknologiayrityksetkin. Seudun vahvaan nousuun vaikuttavat varmasti myös Varsinais-Suomen viime vuosien taloudellinen kasvu ja hyvät liikenneyhteydet, sanoo Klopalin toimitusjohtaja Sebastian Haapahovi.

Yhteisöjä Turusta ja Salosta löytyy moneen tarpeeseen aina erilaisista kiihdyttämöistä korkeakoulujen tukiorganisaatioihin. Kaikkien tarkoitus on auttaa uusia yrityksiä pääsemään alkuun ja laajenemaan kansainvälisille markkinoille tarjoamalla asiantuntijaosaamista sekä verkostoitumis- ja yhteiskehitysmahdollisuuksia. 

– Turussa ja Salossa tapahtuu paljon kiitettävää alkuvaiheen toimintaa muun muassa Klopalin, Boostin ja Salo IoT Campuksen toimesta, mutta pidemmälle ehtineille on tarjolla vähemmän toimintaa ja verkostoja, Haapahovi kertoo.

Haapahovin suunnitelmissa on ryhtyä syksyllä rakentamaan verkostoa seed-vaiheesta pidemmälle päässeille kasvuyrityksille yhdessä muiden Varsinais-Suomen startup-vaikuttajien kanssa. Tarkoitus on jakaa tietoa ja nopeuttaa yritysten kasvua entisestään tarjoamalla vertaistukea oikean verkoston kautta, ja sen myötä myös edesauttaa yritysten jäämistä seudulle.

Käyttäjän Annastiina Lehtonen kuva
Annastiina Lehtonen