Paikalliset

Nettikiusaaminen on Suomessa jopa yllättävän harvinaista

Christina Salmivalli vetää Turun yliopistossa käynnistettyä Kiva Koulu -hanketta.

”Nettikiusaaminen johti opiskelijan itsemurhaan”. ”Nettikiusaaminen on pahempaa kuin fyysinen väkivalta”. ”Nettikiusaaminen on yleistyvä ongelma”. Tällaiset otsikot ovat tulleet yhä tutummiksi mediassa, mutta totuus ei ole aivan näin raflaava.

– Sellaista mielikuvaa luodaan helposti, että kaikki kiusaaminen tapahtuu netissä tai kännykän välityksellä. Todellisuudessa nettikiusaaminen on Suomessa yllättävänkin harvinaista, toteaa professori Christina Salmivalli Turun yliopiston psykologian laitokselta.

Salmivallin mukaan harhaan johtavien tietojen takana ovat usein esimerkiksi erilaiset nettikyselyt, joissa kysymyksen asettelu voi olla johdatteleva ja myös vastaajiksi valikoituvat helposti juuri kiusatut.

– Suomessa nettikiusaaminen on kaikista kiusaamisen muodoista niitä harvinaisimpia. Lisäksi on harvinaista, että joku joutuu kiusatuksi vain netissä tai kännykän välityksellä. Useimmiten siinä ovat mukana jo ne perinteisen kiusaamisen muodot, Salmivalli muistuttaa.

Nettikiusaamista käsiteltiin Turun yliopistossa viikonloppuna pidetyssä COST-tutkijaverkoston seminaarissa. Euroopan unionin komission rahoittaman verkoston tavoitteena on kiinnittää huomiota netissä tai kännykällä tapahtuvaan kiusaamiseen koulumaailmassa. Verkosto kerää yhteen aiheen ympärillä toimivat tutkijat ja asiantuntijat maailmanlaajuisesti sekä etsii ratkaisuja sähköisen kiusaamisen ennaltaehkäisemiseksi ja toisaalta hyvien sähköisten käytäntöjen löytymiseksi. COST-verkostoon kuuluu tällä hetkellä 34 maata.

Seminaarissa verkoston puheenjohtaja, psykologian professori Peter Smith Lontoon yliopistosta korosti, miten tärkeää on, että kouluilla on erityinen ohjelma tai politiikka kiusaamisen estämiseksi. Smithin näkemykset antoivat näin tukea Turusta lähtöisin olevalle Kiva Koulu –hankkeelle, jota Christina Salmivalli vetää.

Apulaisprofessori Sheri Bauman New Mexicon osavaltion yliopistosta esitteli puolestaan tutkimustuloksia, joiden mukaan nettikiusaamisen ja perinteisen kiusaamisen välillä ei löydetty merkittäviä eroja. Hän myös kyseenalaisti eron tekemisen näiden kahden kiusaamiskategorian välille ja totesi kiusaamisen vakavuuden olevan edellä mainittua kategoriointia tärkeämpää. Baumanin tulokset saavat tukea myös Salmivallilta.

– Netti on vain väline ja yksi kiusaamisen muodoista. Jos puutumme yleiseen kiusaamiseen, puutumme myös siihen, joten silloin nettikiusaamiseen ei tarvita omia interventio-ohjelmia, Salmivalli toteaa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat