Matti Vikström nosti esiin vip-vieraiden sikailun: "Suurin osa käyttäytyy fiksusti, mutta sitten on näitä NHL-tähtiä ja BB-julkkiksia"

Matti VikströmMatti Vikström

Janne Koivisto

Turkulainen julkaisi viime viikonvaihteessa mielipidekirjoituksen, joka herätti paljon huomiota ja sai myönteistä palautetta.

Yli 20 vuotta Ruisrockin järjestyksenvalvojana toiminut turkulainen Matti ”Viki” Vikström kirjoitti, että häntä häiritsevät kävijät, jotka pyrkivät aiheettomasti pyörätuolilavalle ja inva-vessaan.

– Pahimpia ovat vip-liput ilmeisesti jostain ilmaiseksi saaneet julkisuuden henkilöt. Kaulassa roikkuvalla parempien ihmisten passilla kun pitäisi päästä joka paikkaan, jopa hyvän näkyvyyden omaavalle inva-lavalle, Vikström kirjoitti.

– Kun estän pääsyn, suututaan ja selitetään, että etkö minua tunne, olen suuri NHL-tähti tai sitten joku vähintään televisiosta tuttu kuuluisa näyttelijä. Väittäisin näillä henkilöillä sen kuuluisan keltaisen aineen nousseen päähän ja pahasti.

Vikström kertoo, että tavalliset Ruisrock-kävijät osaavat käyttäytyä hyvin.

– Siihen nähden, että samaan paikkaan laitetaan 35 000 ihmistä, järjestyshäiriöitä on vähän. Nuoret ihmiset osaavat käyttäytyä. Ongelmista selviää puhumalla, hän kertoo Turkulaiselle.

Myös suurin osa vip-vieraista käyttäytyy Vikströmin mukaan hyvin, mutta joukkoon mahtuu poikkeuksia.

– Suurin osa käyttäytyy ihan fiksusti, mutta sitten on näitä NHL-tähtiä ja television viihdeohjelmissa olleita BB-julkkiksia. Kun he saavat liikaa ilmaista juomaa, heistä tulee sellaisia, että vip-passilla pitäisi päästä joka paikkaan, myös pyörätuolilavalle ja inva-vessaan. Toiset alkavat sitten sanoa, että eks sä tunne mua. Minä sanon, että tunnen tunnen, mutta tämä on pyörätuolilava ja vip-vieraille on oma alueensa. Se harmittaa, että kun kohteliaasti kieltää, niin ruvetaan jankkaamaan.

– On aika tahditonta, että lava on täynnä pyörätuoliasiakkaita ja sitten aletaan kukkoilla, että miksi minä en pääse sinne. Tosin kyllä ne kiekkoilijat varmasti häpeävät seuraavana päivänä.

Haluatko kertoa nimiä?

– En. En missään nimessä.

Toinen asia, jonka Vikström nosti kirjoituksessaan esiin, on Auringonkukkaprojekti.

Auringonkukkaprojektissa Turun aikuiskoulutuskeskuksen lähihoitajaopiskelijat ovat tuoneet kehitysvammaisia Ruisrockiin eri puolilta Suomea. Opiskelijat ovat huolehtineet osallistujista koko viikonlopun ajan. Projekti on järjestetty vapaaehtois- ja talkoovoimin.

Vikström kertoo pettyneensä, kun kuuli, ettei projektia järjestetä tänä vuonna. Aiempina vuosina pyörätuolilavalla on ollut 10–15 kehitysvammaista. Tänä vuonna heitä oli vain muutama.

– Heti nousi karvat pystyyn. Projekti on tuonut iloa ihmisille, jotka eivät pääse Ruisrockiin omin voimin.

Vikström kirjoitti kuulleensa, että projektin rahoitus olisi lopetettu. Nyttemmin hän on saanut tietää, että projekti jäi tänä vuonna väliin, koska aikuiskoulutuskeskuksessa on tapahtunut muutoksia.

– He eivät ole haudanneet asiaa kokonaan. Projekti on ehkä mahdollista järjestää taas ensi vuonna.

Käyttäjän Janne Koivisto kuva
Janne Koivisto