Paikalliset

Turun keskustavisiossa hurjia suunnitelmia: Lisää kävelykatuja, joukkoliikenne uusiksi, kauppatori uuteen uskoon

Maanantaina julkistettu Turun keskustavisio luotaa keskustan kehitystä vuoteen 2050 asti. Visio sisältää villejä ideoita siitä, miten Turun keskustasta tulisi viihtyisämpi ja vetovoimaisempi.

Arkkitehti Eero Lundén esitteli keskustavisiota medialle.

Janne Koivisto

Turun kaupallinen keskusta laajenee keskustavisiossa kauppatorin ympäristöstä kohti jokirantaa ja satamaa.

Torista muodostuu monikäyttöinen kohtaamispaikka ja elävä tapahtumien keskus, jonka viihtyisyyttä lisätään istutuksin ja pysyvin rakentein.

Kauppatoria ympäröivät korttelit muodostavat yhtenäisen keskustan kauppakeskusten verkoston. Keskustan kortteleihin rakennetaan uusia liike- ja toimitiloja.

– Kauppatorin suunnitelma pohjautuu jo tehtyihin suunnitelmiin, ja kaksi kolmasosaa pinta-alasta jää edelleen torikaupan käyttöön, kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen kertoo.

Aurakadun ja Eerikinkadun joukkoliikenteen ruuhkapiste puretaan visiossa uusiin kaupunkiterminaaleihin. Se mahdollistaa kauppatorin kehittämisen eläväksi kaupunkilaisten kohtaamispaikaksi.

– Torin mittakaavaa pienennetään sen terassoimisella ja istuskeluportailla. Samalla mahdollistetaan tapahtumat ja toiminta myös torikaupan ulkopuolisina aikoina. Tavoitteena on luoda elävä ja turvallinen kauppatori kaikkina vuoden- ja kellonaikoina, Lundén kertoo.

Keskustan saavutettavuutta parannetaan ja keskustan sisällä tapahtuvaa liikkumista sujuvoitetaan liikennejärjestelmää ja katutilan käyttöä selkeyttämällä.

Uudet joukkoliikenteen kaupunkiterminaalit elävöittävät keskustan solmukohtia ja ohjaavat ihmisvirtoja nykyistä laajemmalle alueelle, jolloin keskustan kaupallinen ydin laajenee.

Uusia katuosuuksia muutetaan kansainvälisten trendien mukaisesti asteittain kävely- ja pyöräilypainotteisiksi.

– Esimerkiksi Linnankatu muuttuu aikaa myöten kokonaan kävelykaduksi Vähätorilta aina Martinsillalle saakka. Keskustan saavutettavuus kaikilla liikennemuodoilla säilyy, mutta keskustan vetovoimaa heikentävä läpiajoliikenne ohjataan keskustaa sivuaville väylille, Hintsanen selventää.

Samalla kun kaupungin ydin laajenee, sen viihtyisyyttä ja elävyyttä vahvistetaan monin toimenpitein.

Vanhakaupunki nostetaan arvoiseensa asemaan paitsi vetovoimaisena matkailukohteena myös eurooppalaisena olohuoneena. Tämä tapahtuu monipuolistamalla alueen palvelutarjontaa ja rajoittamalla alueen läpi suuntautuvaa liikennettä.

– Suurtorin yhdistetty puisto ja paviljongit luovat vihreän keitaan ja yhdistävät alueen yhdeksi kokonaisuudeksi. Uusien kävelysiltojen kautta vanhakaupunki, yliopistot ja itäranta linkittyvät tiiviimmin läntiseen keskustaan, Lundén kuvailee.

– Hämeenkadusta tehdään yliopistoväen ja Kupittaan kehittäjäyhteisöjen yhteinen kaupunkibulevardi, joka luo samalla viihtyisän kulkuväylän vanhaankaupunkiin ja edelleen ydinkeskustaan, visiotyöryhmän puheenjohtaja Markku Wilenius jatkaa.

Aurajoen ilta-aurinkoon avautuvasta itärannasta visioidaan vetovoimaista rantapromenadia, jossa uudenlaiset kulttuurihybridit liittävät kulttuurin, työnteon ja ravintolamaailman yhteen.

Kaupunginteatterin edustalle syntyy viihtyisä aukio. Uusi Samppalinnan tuulimyllyn suuntaan avautuva reitti johdattaa kulkijan kohti Paavo Nurmen stadionia ja urheilupuistoa.

– Kukkuloilla sijaitsevat puistot esiintyvät tulevaisuudessa kiinteämpänä osana jokapäiväistä keskustaelämää. Urheilupuiston kytkeminen jokirantaan urbanisoituvan Itsenäisyydenaukion kautta on esimerkki visioidusta kehityksestä, jollaista eri vivahtein on sovellettavissa muihinkin kukkuloihin, Hintsanen kuvailee.

Humalistonkatu liittää Samppalinnan kulttuurikeskittymän ratapihan elämys- ja tapahtumakeskukseen ja tarjoaa näin urheilu- ja viihdepainotteisen tapahtumien akselin itä-länsisuunnassa.

Myös uudenlaiset keskusta-asumisen ja liiketoiminnan muodot löytävät paikkansa kulttuurikeskusten lomasta.

Visiotyöryhmän jäsenet

Markku Wilenius, tulevaisuudentutkimuksen professori, Turun yliopisto (pj.)

Niko Aaltonen, Turun kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen jäsen

Minna Arve, toimitusjohtaja, Turun kauppakamari

Mari Hantula, tavaratalonjohtaja, Stockmann Turku, hallituksen vpj., Ydinkeskustayhdistys ry

Timo Hintsanen, kaupunkisuunnittelujohtaja, Turun kaupunki

Riina Lumme, puheenjohtaja, Suomen ylioppilaskuntien liitto ry

Vuokko Puljujärvi, puheenjohtaja, Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta

Elina Rantanen, puheenjohtaja, Turun kaupunginvaltuusto

Janne Reunanen, ketjujohtaja, Turun Osuuskauppa

Lasse Svens, toimitusjohtaja, Stiftelsen för Åbo Akademi

Arto Valkama, toimitusjohtaja, Turun kaupunginteatteri

Juuso Virtanen, toimitusjohtaja, Virtanen-Yhtiöt Oy

Lisää aiheesta: 

Tältäkö Turun keskusta näyttää vuonna 2050? Katso visiotyöryhmän julkaisemat havainnekuvat14.8.2017 14.12

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat