Paikalliset

Viljelyä yhdessä tekemisen hengessä

25. toukokuuta startanneissa laaritalkoissa aloiteltiin toimintaa esimerkiksi mullan kastelulla ja toisiin tutustumisella. Varsinainen rakentaminen käynnistyi seuraavana päivänä. 

Tanja Kröger

Turun yliopiston ylioppilaskunnan ympäristövaliokunnan kampusviljelyprojekti starttaa tänä vuonna toista kertaa. Hanke on jatkoa viime vuodelta, jolloin kampusviljelijät saivat vinkkejä kaupunkiviljelykonkarilta Dodo ry:lta (http://dodo.org/).

Kampusviljelyn ideana on kaunistaa kampusaluetta, korostaa yhteisöllisyyttä ja kokeilla, onko hyötykasvien viljely ja pienimuotoinen omavaraisuus ruoantuotannossa mahdollista kaupunki- ja ennen kaikkea yliopistoalueella.

Kampusviljelyprojekti sijaitsee Publicumin viereisellä ”joutomaalla.”

– Viime keväänä Dodo ry katsoi kartalta, että tällä paikalla on tarpeeksi aurinkoa ja vesipisteet sijaitsevat lähellä, kertoo ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja Ulpu Mattus-Kumpunen.

Edellisellä kerralla moni koki kampusviljelyn kannanotoksi. Tänä vuonna kampusviljelyyn osallistuvat ovat mukana lähinnä tekemisen halusta. Projekti on avoin kaikille yliopistolaisille. 

– Minulla oli viime vuodelta hyviä kokemuksia ja tämä on tällainen kesäinen harrastus. Kampusviljely voisi laajentua kaupunkiin muutenkin, toteaa Suvi Kiukas.

Kalle Toikka kokee kampusviljelyn hauskaksi ja yhteisölliseksi projektiksi.

– Asun tässä ihan lähellä, niin voin helposti tulla katsomaan ja hoitamaan tätä laaria kesällä, hän sanoo.

Viljelyssä tapahtuu tänä vuonna laajennusta. Viime vuoden puulaaria täydentää toinen lahjoituksena saatu laari, josta oli itse asiassa ollut puhetta jo ennen saatua lahjoitusta.

– Kampusviljely on sinänsä erityinen projekti, että tämä tuo ympäristövaliokunnan ulkopuolista väkeä mukaan. Saamme lahjoituksena kaikki, mitä olemme saaneet, Mattus-Kumpunen tietää.

Puulaarien lisäksi kampusviljelijät tekevät säkkiviljelyä, jossa kasvatetaan yrttejä ja esimerkiksi lanttuja. Säkkiviljelyn idea on lainattu Turun Kirjakahvilasta.

Mattus-Kumpusen mukaan kaikki ovat enemmän tai vähemmän amatööreinä mukana toiminnassa.

– Kyselemme toisiltamme, miten tämä ja tämä tehdään ja kerromme toisillemme ajatuksiamme. Harva kampusviljelyyn osallistuva pääsee kylvämään ja tekemään tällaista muuten, hän sanoo.

Kaikki toiminnassa mukana olevat saavat pitkin kesää poimia porkkanansa ja salaattinsa.

– Ei kukaan pidä kirjaa siitä, milloin kukakin tulee kastelemaan ja hoitamaan viljelystä, vaan täällä saa käydä enemmänkin omantunnon mukaan, Mattus-Kumpunen kertoo.

Viime vuonna kampusviljely huipentui syyskuun vaihteessa järjestettyihin sadonkorjuujuhliin. Juhla on tarkoitus järjestää tänäkin vuonna.

– Kasvikset olivat viime vuonna kasvaneet jo keskellä kesää todella korkeiksi, kertoo Johannes Saarela hymyillen.

Projektin etenemistä voi seurata blogista osoitteessa http://kampusviljelijat.blogspot.com.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat