Paikalliset

Homomatkailu voisi tuoda suuret rahat

Helsingissä käy arviolta 1,5 miljoonaa gay-matkailijaa vuodessa. Viimekesäinen Tampere Pride festivaali houkutteli Tampereelle 3 000 kävijää.

QLife

Turun matkailusta löytyy yksi käyttämätön mahdollisuus: homomatkailu. Niin kutsuttu gay- tai queer-matkailu on maailmalla iso ilmiö ja merkittävä tulonlähde. Turkuun pinkkiä rahaa ei ole houkuteltu.

Helsingissä käy vuodessa arviolta 1,5 miljoonaa homomatkailijaa.

– Homomatkailijat eivät sinänsä erotu muusta joukosta. Mutta yksi ero heissä on muihin verrattuna. He käyttävät rahaa tuplasti enemmän kuin muut matkailijat, Helsingin kaupungin matkailu -ja kongressitoimiston markkinointipäällikkö Kari Halonen sanoo.

Turussa käyvien homomatkailijoiden määrä ei ole tiedossa.

– Meidän asiakassegmenteissä ei ole minkäänlaista tarvetta erotella tämän asian perusteella. Meidän perhematkailijasegmenttiin, joka Turussa on tärkeä, kuuluu myös homopareja, joilla on lapsia, mutta ei heitä mitenkään osoitella, matkailujohtaja Anne-Marget Niemi Turku Touringista toteaa.

Stereotyyppinen gay-matkustaja on 20–35-vuotias mies, joka on keskimääräistä korkeammin koulutettu. Hän tulee taloudellisesti hyvin toimeen ja haluaa maksaa luksuksesta.

Tyypillinen homomatkustaja on kiinnostunut erityisesti kaupunkimatkailusta, keskustan hotelleista, kaupunkikulttuurista, teattereista, musiikista, hyvästä ruoasta ja illanviettomahdollisuuksista.

Suurkaupungeissa kuten Tukholmassa, Lontoossa, Amsterdamissa ja Roomassa monet hotellit mainostavat itseään iskulauseella “gay friendly” eli homoystävällinen. Suomessa tämä käytäntö ei ole vielä yleistynyt.

– Jos nyt on tehty tutkimuksia, joiden mukaan tällainen eroteltu ryhmä käyttää paljon rahaa, niin se lienee ainoa motiivi tavoitella tai erotella tätä segmenttiä erikseen. Turkuun kaikki turistit ovat tervetulleita. Turussa on yksi ravintola, joka tietääkseni on gay-suuntautuneiden suosiossa, mutta sinnekin ovat kaikki muutkin tervetulleita, Niemi sanoo.

Gay-matkailu Tampereella

QLife-matkailupalvelu järjestää 27.5. homomatkailua koskevan seminaarin Tampereella Tilanne-kahvilassa klo 14–16. Tilaisuus on ilmainen.

Seminaarissa esitellään gay-matkailua Suomen ja Tampereen näkökulmasta.

Lisäksi Tampereella järjestetään 21.–24.7. sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöille suunnattu Tampere Pride -tapahtuma.

Tämänvuotinen Tampere Pride -tapahtuma on järjestyksessään toinen.

Tapahtuma järjestetään joka vuosi heinäkuussa.

Viime vuonna ensimmäiseen Tampere Pride tapahtumaan osallistui 3 000 kävijää. Järjestäjät toivovat, että tapahtuma kasvaisi niin, että vuonna 2020 tapahtumaan osallistuisi 10 000–20 000 kävijää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat