Paikalliset

Ovatko punkkirokotukset turhia?

Punkkibussilla riitti Turussakin kuhinaa. Rokotuksia tarjoava bussi on kiertänyt tänä keväänä jo huhtikuulta saakka.

Eri paikkakuntia kiertävät punkkibussit ovat suosiossa. Kansalaiset jonottavat innokkaasti ottamaan rokotuksia punkkien levittämiä tauteja vastaan, mutta rokotusten tehosta on epäselvyyttä.

– Kyllä borrelioosi ja TBE (puutiaisaivotulehdus) menevät monilta sekaisin, sairaanhoitaja Arja Sirkiä punkkibussista vahvistaa.

Punkkibusseissa jaettava rokote tehoaa vain puutiaisaivotulehdukseen, joita on Suomessa vain joitain kymmeniä tapauksia vuosittain. Punkkien levittämää borrelioosia taas tavataan Suomessa vuositasolla muutamia tuhansia. Borrelioosiin bussien tarjoama rokote taas ei tehoa.

Osalle punkkirokotusta ottamaan asia on tiedossa, mutta rokotteen ottaminen koetaan silti aiheelliseksi.

– Viime kesänä kun punkki puri, söin rajun antibioottikuurin. Viime vuonna otin ensimmäistä kertaa myös rokotuksen ja nyt keväällä huomasin suihkussa punkin iholla. Ihoreaktiota ei tullut, joten kai nämä rokotukset jotain auttaa, Sinikka Kouvo tuumii.

Se, että rokote ei tehoa borrelioosiin, ei tunnu haastateltavia juuria haittaavan. Raili ja Tauno Hurri kertovat liikkuvansa paljon saaristossa, joten rokotteen ottaminen tuntuu luonnolliselta.

– Tämä on neljäs kerta. Liikutaan sellaisilla alueilla, että punkit ovat levinneet. En tiedä sitten, onko rokotuksista niin hyötyä tai haittaa, Tauno Hurri tuumii.

Myös Markku ja Miika Alhopuro ovat ottamassa rokotetta, koska liikkuvat paljon saaristossa.

– Eivät ne minua niin huoleta enkä ole edes nähnyt punkkeja pitkään aikaan, mutta kun kun paljon purjehditaan saaristossa, Miikka Alhopuro kertoo.

Markku Alhopuro taas myöntää olevansa punkeista enemmän huolissaan. Myös oma käyttäytyminen on punkkien myötä muuttunut.

– En ole huomannut niiden lisääntyneen, mutta nyt kun olen tietoinen asiasta, eri tavalla varon esimerkiksi pitkiä ruohikoita.

Apteekit myyvät nykyisin myös kotitestiä, jolla voidaan selvittää, kantaako ihoon pureutunut punkki borrelioosia. Testi toimii niin, että ihoon pureutunut punkki irrotetaan ja laitetaan nestettä sisältävään koeputkeen. Testin luvataan kertovan 98 prosentin varmuudella kantaako punkki borrelioosia.

Punkkibussilla rokotusta odottavat eivät ole uutta testiä kokeilleet, mutta mielenkiintoa se herättää.

– En ole kuullut testistä, mutta se on varmaan aika arvokas, Raili Hurri arvelee.

– Periaatteessa testi kiinnostaa, jos punkin vain ehtii löytämään, Markku Alhopuro puolestaan miettii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat