Mielipide: Tampere osaa lobata hankkeitaan, Turulla peiliin katsomisen paikka

Havainnekuva Tampereen raitiovaunusta.

Handout/Tampereen kaupunki/IDIS Design Oy

Vierailimme tuttaviemme kanssa alkusyksystä Tampereella. Oli pakko ihailla, kuinka hienosti siellä on asioita saatu hoidettua.

Tampereen konsulit ovat onnistuneesti saaneet lobattua runsaasti varoja valtion budjetista alueen infraan. Kaupungin keskusta on nyt tosin eräänlaisessa kaaoksessa, mutta se on väliaikaista ja johtuu siitä, että kaupungissa rakennetaan jälleen paljon, muun muassa ratikkalinjoja. Aivan uutena asiana Helsingin Sanomat kertoi muutama päivä sitten valtion rahoittavan osaltaan ratapihan päälle rakennettavaa valtaisaa monitoimiareenaa!

Mutta miten ovat toimineet Turun konsulit pääkaupunkiin päin! Moottoritie Helsinkiin saatiin valmiiksi lähes 50 vuoden kuluessa, kun aika lasketaan Tarvontien rakentamisen aloituksesta. Lounais-Suomessa rakennetaan nyt vauhdilla komeita valtamerialuksia ja upeita henkilöautoja, mutta Turun yliopistolle ei vain saada omaa diplomi-insinöörien koulutuslinjaa. Entä mistä muista valtion tukiasioista on Turku puolen vuosisadan aikana jäänyt paitsioon? Ovatko Turun edustajat nyt hereillä lääkekehityskeskuksen saamiseksi Turkuun?

En ole varsinaisesti turkulainen, mutta läheltä olen kuitenkin seurannut Turun kehitystä. Työelämässä toimin organisaatiossa, joka kattoi koko Suomen rakentamista kymmenen aluetoimiston kautta. Turun alueen edustajana sain usein kokea eräänlaista ystävällistä piikittelyä siitä, miten siellä maansyrjässä ja melkein Ruotsin puolella pärjätään!

Veljellisessä virnuilussa saattoi olla paljon perääkin. Toki Lounais-Suomessa menee nyt kiitettävän hyvin, mutta esimerkiksi laivateollisuuden uudesta tulemisesta on kai Turun kiittäminen silloista pääkaupunkiseudun ministeriä ja nykyistä Helsingin pormestaria.

Lienee hyvinkin aiheellista kysyä, miten Turun konsulit ovat toimineet valtion päättäjiä kohtaan. Onko menty paikalle ”henkselit paukkuen” entisen pääkaupungin edustajina? Mielestäni Turulla on ollut jo pitkään ”peiliin katsomisen” tarve suhteiden ylläpidossa valtion päättäjiin päin.

Pertti Kuusisto
Kaarina

toimitus