Paikalliset

Mäkimattila: Radio syrjii varttuneempia – musa pelkkää soittolistapoppia

MUSIIKKI Tangokuningas Kyösti Mäkimattila suomii Radio Suomea ja ihmettelee, miksi varttuneemmille kuuntelijoille pakkosyötetään soittolistapoppia.

Kyösti Mäkimattilaa surettaa iskelmämusiikin radiosoiton vähyys.

Kari Martiala

Turkulainen iskelmätähti Kyösti Mäkimattila hämmästelee suomalaista radiotarjontaa avoimessa Facebook-postauksessaan. Hänen ensisijainen kummastelun kohteensa on Radio Suomi, jonka musiikkisisältöä hän pitää täysi käsittämättömänä.

– En puhu makuasioista, enkä siis omasta maustani. Meillä on miljoona yli 70-vuotiasta ihmistä, mutta heidän musiikkimaustaan ei kysellä. Nähdään vain striimaustilastoja ja kuuminta mainoskärkeä, Mäkimattila kertoo puhelimitse.

Mäkimattilan mukaan esimerkiksi Radio Suomen asiaohjelmat, uutistoimitus ja ajankohtaisohjelmat ovat laadukkaasti ammattilaisten toimittamia ja tuottamia, mutta ohjelmien lomassa soiva musiikki jotain aivan muuta - kuin suoraan kaupallisten toimijoiden tehosoittolistoilta.

– Sitä musiikkia mikä on monille mieluisaa ei edes huomata. Musa on pelkkää poppia. Aivan kuin tietoisesti lyötäisiin korville sitä varttuneempaa kuulijakuntaa, jolle itse ohjelmat on suunnattu.

Mäkimattila kertoo hämmennyksensä perustuvan lukuisiin saamiinsa yhteydenottoihin sekä esiintymisten yhteydessä käytyihin keskusteluihin. Myös omat havainnot tukevat sitä, että iskelmämusiikki on jäänyt taka-alalle.

– Esimerkiksi keskiviikkoisessa Vuosisadan Kulttuurigaalassa iskelmää kuultiin vain lämmittelyssä, kun Dallape esiintyi. Katri Helena taas piipahti Lauluyhtye Rajattoman vieraana. Iskelmä tuntuu kelpaavan vain, kun sitä esittää joku muu kuin iskelmälaulaja.

Mäkimattilan mukaan iskelmän karttamisilmiö on tunkeutunut syvälle. Myös esimerkiksi laivayhtiöt markkinoivat vain poppareita, vaikka laivoilla esiintyy paljon tanssimusiikkiartisteja.

Mäkimattila onkin huolissaan siitä, että maa jakautuu, kun musiikin määrittelevät Helsingissä asuvat, nuorempia ikäpolvia edustavat kaupunkilaiset.

– Soitetuimpien listaa tai jokaviikkoisia uutuuksia selatessani törmään samaan: vanhempi väestönosa on unohdettu täysin. Nuoriso kyllä löytää oman mielimusiikkinsa erilaisilta palvelimilta, mutta aikuisväestö, jolle radio on se tutuin ja tärkein “palvelin”, olisi oikeutettu omaan musiikkiinsa, hän muistuttaa ja jää odottamaan Ylen Radio Suomen vastausta avaukseensa.

Yle vastaa Mäkimattilalle: "Iskelmämusiikkia soitamme noin 20 prosenttia koko tarjonnastamme"

Yle Radio Suomen musiikkipäällikkö Johan Lindroos vastaa Mäkimattilan Facebook-päivitykseen. Lindroos kertoo, että kanava soittaa musiikkia 60-luvulta nykypäivään ja musiikin otsikko-ohjelmissa mennään vanhempaan musiikkiin.

Lindroosin mukaan kanava on myös lisännyt iskelmää arkipäivän parhaaseen kuunteluaikaan.

­– Musiikkilinjamme pohjana on kaupallisiin radiokanaviin verrattuna poikkeuksellisen laaja musiikkikirjasto. Iskelmämusiikkia soitamme noin 20 prosenttia koko tarjonnastamme. Vanhan tanssimusiikin ja monen muun perinteisemmän genren lisäksi soitamme myös sitä musiikkia, jota Suomessa tehdään juuri nyt, Lindroos vahvistaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat