Paikalliset

Turussa ollaan tyytyväisiä sähköbusseihin

Kuvituskuva

Tomi Kangasniemi

Turun sähköbussiliikenne on kaupungin mukaan osoittautunut onnistuneeksi. Päivittäisessä liikenteessä noin vuoden olleiden sähköbussien yhteinen kilometrimäärä on noussut jo yli 300 000 kilometrin, ja busseissa on tähän mennessä ollut noin 500 000 matkustajaa.

Onnistuneesta liikennöinnistä kertoo myös tuore kansainvälinen vertailuraportti. Euroopan Unionin ja Kansainvälisen joukkoliikenneliiton UITP:n yhteisessä ZeEUS-sähköbussiprojektissa on vertailtu sähköbussiliikennettä 60 kaupungissa Euroopassa ja sen lähialueilla. Raportin mukaan sähköbussien päiväsuoritteet ovat olleet Turussa pidemmät kuin yhdessäkään muussa vertailussa mukana olevassa kaupungissa.

Fölin sähköbussit liikennöivät linjalla 1, joka kulkee satamasta Kauppatorin kautta lentoasemalle. Linjan perusliikennöinti perustuu kokonaan sähköbusseihin, joita on liikenteessä kuusi kappaletta. Lisäksi sataman ruuhka-aikoina ajetaan täydentäviä vuoroja sataman ja Kauppatorin välillä kahdella vähäpäästöisellä dieselautolla. Kokonaisen linjan sähköistäminen oli pioneeriteko Suomessa voin vuosi sitten, sillä siihen asti sähköbusseja oli ollut liikenteessä ainoastaan kokeiluluontoisesti ja muuta liikennöintiä täydentävänä.

Sähköbussien tilaamisen taustalla on ollut sekä ympäristöön että talouteen liittyviä näkökohtia. Turun kaupungin tavoitteet liikenteen päästöjen vähentämiseksi ovat hyvin korkeita ja kunnianhimoisia, ja päästöttömillä sähköbusseilla otetaan askeleita näiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Sähköbussit ovat lähes äänettömiä, mikä myös on kaupunkiympäristön kannalta tärkeä asia.

Bussit on hankittu Turun kaupunginhallituksen myöntämän rahoituksen ja Työ- ja elinkeinoministeriön myöntämän investointituen avulla. Hankinnan kokonaisarvo on noin 3,8 miljoonaa euroa. Sähköbussien hankintahinta on korkeampi kuin dieselbussien, mutta sähköbussien käyttökustannukset ovat dieselbusseja pienemmät.

Päätöksiä uusien linjojen sähköistämisestä ei ole Turussa vielä tehty.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat