Paikalliset

Jori Hulkkonen: "Vielä 1990-luvulla kaupungit kilpailivat, nyt kuppikunnat ovat kadonneet"

MUSIIKKI Elektrotähti Jori Hulkkosen elämä jakautuu luontevasti dj-keikkoihin ja oman musiikin tekemiseen.

Jori Hulkkonen

Tomi Kangasniemi

Turkulaismuusikko Jori Hulkkonen, 44, on kova nimi kansainvälisissä elektropiireissä. Hän on jo pitkään tehnyt yhteistyötä Ultravoxin alkuperäisenä laulajana tunnetun John Foxxin kanssa.

Kaksikon Evangeline-kappaleesta on tehnyt remixin myös kulttiohjaaja David Lynch.

Viisitoista vuotta sitten Turkuun asettunut Hulkkonen kertoo, että ulkomaille lähtö oli aikoinaan vaihtoehtona, mutta Turku voitti.

– Silloin 15 vuotta sitten olisi ehkä ollut fiksua muuttaa ulkomaille, mutta toisaalta täällä on helppo olla ja voi keskittyä omaan juttuun, kemiläislähtöinen Hulkkonen miettii.

Hulkkosella on aina ollut monenlaista projektia käynnissä. Dj-keikkoja hän tekee säännöllisesti, ja hän on mukana Turku Modern -tapahtuman järjestämisessä. Musiikkia syntyy koko ajan, ja uusi albumi on tulossa ensi kuussa.

– Toki tulee luovia ja kuivempia kausia, mutta pitää olla monta projektia, jotka pitävät luovuuden päällä. Jos pitäisi tauon, syntyisi kynnys aloittaa uudelleen.

Hulkkonen kuvailee uuden levynsä liikkuvan ambientista ja new agesta klubimusaan. Se jatkaa sitä luontevaa kehityskaarta, jossa Hulkkonen on etääntynyt alkuaikojen tanssimusiikista. Harmonia ja melodisuus ovat hänelle tärkeitä, mutta melko synkissä tunnelmissa levyllä liikutaan.

– Albumi on teemalevy, ja sen inspiraationa on johtoajatus, että ihmiskunnalla on noin 70 vuotta aikaa jäljellä. Jossain vaiheessa tuli maailman tilanteesta aito ahdistus, ja purin sitä musan kautta.

Musanteossa Hulkkosta on aina ajanut eteenpäin kokeilunhalu. Kun hän aloitti, hän ei tiennyt musiikin tekemisestä yhtään mitään.

– Musiikkini oli naivistista ja yksinkertaista - se ei vaatinut muusikkoutta vaan korvaa. Toivon, että olen kehittynyt musiikillisesti vuosien varrella. En olisi keksinyt tai osannut tehdä tällaista 20 vuotta sitten.

Nuorempana ideoita biiseihin syntyi pohjoisen vuodenaikojen vaihtelusta. Sittemmin ideat ovat jalostuneet biiseiksi matkustelun kautta. Erilaisten ympäristöjen ja ihmisten näkeminen sekä musiikin kuuleminen eri paikoissa vaikuttaa.

Hulkkosen mukaan hän on muuttunut myös ihmisenä.

– En oikein ikinä ymmärtänyt bändijuttuja, ja elektronisessa musassa ei tarvinnut tehdä kompromisseja. Iän myötä olen oppinut tekemään yhteistyötä.

Myös elektronisen musiikin piirit ovat Hulkkosen mukaan lähentyneet toisiaan. Verkostoituminen ja yhteistyö ovat toista kuin Hulkkosen aloitellessa uraansa.

– Vielä 1990-luvun alussa oli kaupunkien välistä kilpailua, nyt kuppikunnat ovat kadonneet ja Turussakin ollaan aika verkostoituneita. Ihmiset auttavat aidosti toisiaan.

Hulkkonen käy säännöllisesti Helsingissä, jossa on elektromusan osalta eläväisempi kulttuuri. Helsingistä löytyy parikin klubia, joissa soi Hulkkosen tyylistä musaa. Samaa on aina välillä pyritty tuomaan myös Turkuun.

– Klubi olisi kiva, että olisi joku paikka, minne voi aina mennä. Turussa on enemmän baarikulttuuria. Yksittäiset tapahtumat on täällä tosin saatu toimimaan, Hulkkonen tiivistää

Esimakua Jori Hulkkosen tulevalta albumilta tarjoaa Don’t Believe in Happiness, jonka voi kuunnella YouTubesta tai Spotifysta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat