Stefan Lindfors lähti pelastamaan Itämerta - Katso video!

Muotoilija Stefan Lindfors aikoo viettää kesän jälleen siellä missä aina: purjehtien Itämerellä. HejHylje-kampanjalla kerätään rahaa saaristomeren suojeluun.

Muotoilija, sisustusarkkitehti, kuvanveistäjä Stefan Lindfors on elementissään Turun Siljan terminaalissa. Hän puhuu, myös käsillään, suomeksi ja ruotsiksi. Kansainvälisesti tunnetun muotoilijan puheenvuoro on kuin performanssi. Hänen seuraavaa kommenttiaan ei osaa arvata. Lindfors on paitsi yllätyksellinen, myös hauska.

– Onko se hyljen vai hylkeen? Mä en osaa taivuttaa tätä helkkarin sanaa, hän hauskuttaa kuulijoitaan. Itse hylje tuijottaa hiljaa vieressä. Se on iso ja valkoinen ja ensi elokuussa samanmuotoisia, mutta uniikeiksi maalattuja hylkeitä on kymmeniä ympäri Turkua.

Stefan Lindfors on suunnitellut Hej Hylje -kampanjan hylkeen – ilman palkkaa, suojellakseen Itämerta, jota hän rakastaa. Hej Hylje -kampanjan tavoitteena on kerätä viisinumeroinen euromäärä Saaristomeren Suojelurahastoon. Rahaa tarvitaan ympäristötyöhön, jota tehdään Itämeren tilan parantamiseksi.

– Kun tuottaja Camilla Hackman otti yhteyttä, tajusin heti, ettei tätä projektia tehdä millään suurella budjetilla. Päätin, että en ota siitä yhtään fyrkkaa, Lindfors virnistää.

Hej Hylje -kampanjan ideoinut Hackman ehdotti alun perin Lindforsille, että tämä maalaisi yhden hylkeen. Tuottajan yllätykseksi Lindfors halusikin suunnitella hylkeen, joita tehdään 40. Jokaisesta hylkeestä tulee lopulta uniikki taideteos, sillä niitä maalaamaan on kutsuttu ammattitaiteilijoita ja design-suunnittelijoita.

– Minäkin taisin luvata maalata yhden. Hylje kuskataan veneellä Ahvenanmaalle ja maalaan sen siellä lasten kanssa.

Muuten Lindfors aikoo rauhoittua kesäksi työkiireiltään. Hän viettää kesän, kuten kymmeninä vuosina aiemminkin: saaristossa – merellä ja Ahvenanmaalla. Taiteilija asui 18 vuotta Turussa ja kävi koulutkin mantereella. Silti hän ei muista Turusta oikein mitään.

– Kaikki joulut, juhannukset, lomat ja usein viikonloputkin vietimme Ahvenanmaalla. Oikeastaan muistan vain, miten harrastin Hirvensalossa laskettelua ja miten lähdimme täältä veneellä saaristoon, hän toteaa.

Meri on Lindforsille tärkeä elementti, ja nimenomaan Itämeri.

– Itämeri on puolet siitä merestä, jolla tulee purjehdittua ja navigoitua muillakin veneillä 4–5 kuukautta vuodessa. Minulla on Itämereen todella läheinen suhde. Aina välillä on sellainen olo, että olen merestä syntynyt.

Hej Hylje -kampanjan hahmo ei ollut Lindforsin idea, vaan sen keksi tuottaja Camilla Hackman, joka pari vuotta sitten Lontoossa ihmetteli, miksi joka puolella kaupunkia oli elefantteja. Kyse oli Elephant Parade -hyväntekeväisyyskampanjasta.

– Viime syksynä keksin, että kulttuuripääkaupunkivuonna on tehtävä Turussa jotain vastaavaa.

Hackman esitti Lindforsille toiveen, että taiteilija tekisi hylkeen näköisen hylkeen.

– Sanoin, että se on mun hylje. En rupea tekemään mitään oikeannäköistä. Voitte sitten soittaa jonnekin tivoliin ja tilata sellaisen, taiteilija kertoo.

Lopulta hän halusi tehdä hylkeen, joka habitukseltaan on vanha ja viisas.

Lindfors kertoo, ettei kuulu kirkkoon, mutta lukee silti Raamattua. Häntä kiehtovat sen tarinat.

– Muistan läpän, jossa Jeesus sanoo, että anna heille anteeksi, sillä he eivät tiedä, mitä he tekevät. Mietin, että hylje nousee merestä ja ajattelee samalla tavalla: anna anteeksi ihmisille, sillä he eivät tiedä, mitä he tekevät, kun saastuttavat.

Lindfors on tehnyt urallaan paljon muitakin eläinhahmoja, eniten hyönteisiä. Hän ei pidä niitä niinkään kauniina, kuin symbolisesti kiinnostavina.

– Me länsimaissa ajattelemme aikaa lineaarisena, että ensin oli Jeesus, sitten Hitler ja sitten nykyaika. Itse suhtaudun aikaan enemmän syklisesti. Ajattelen, että me tulemme ja menemme ja ympyrä toistuu. Hyönteisten elinkaaressa on sitä samaa: kotilo, toukka ja siivet, joilla voi lentää.

Lindforsin mielikuvituksen lennolla ei ole rajaa.

Stefan Lindfors kertoi lehdistötilaisuudessa myös toisesta ympäristöprojektistaan. Katso alla oleva Lindforsin videohaastattelu.

Vie hiiri kuvan päälle ja klikkaa play-nappulaa. Kuvaus: Teija Uitto

Käyttäjän Teija Uitto kuva
Teija Uitto