Paikalliset

Saara-Sofia Sirén pyrkii Voimisteluliiton puheenjohtajaksi – "Olosuhteet ovat jääneet ihan jälkeen miesvaltaisista lajeista"

Kansanedustaja Saara-Sofia Sirén (kok.)

Janne Koivisto

Voimistelu on jäänyt harjoitteluolosuhteissa ja medianäkyvyydessä miesvaltaisten lajien jalkoihin. Tilanteeseen pitäisi saada muutos.

Tätä mieltä on turkulainen kansanedustaja Saara-Sofia Sirén (kok.), joka on ehdolla Voimisteluliiton puheenjohtajaksi.

Voimisteluliitto on Suomen suurimpia lajiliittoja ja Suomen suurin tyttöjen ja naisten liikuttaja. Jäseniä on 135 000.

Sirénin mielestä Voimisteluliiton pitäisi saada kokoonsa nähden enemmän yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

– Vaikka naisvoimistelulla on pitkä historia, se ei ole päässyt samanlaiseen asemaan kuin poika- ja miesvaltaiset lajit. Tämä on ihan klassinen tasa-arvokysymys.

– Ympäri Suomen kunnissa ja kaupungeissa voimistelun olosuhteet ovat jääneet ihan jälkeen lajin ja harrastajamäärien kehittymisestä, erityisesti suhteessa sellaisiin lajeihin kuin jalkapallo ja jääkiekko. Olosuhteet eivät ole tasa-arvoiset.

Sirén huomauttaa, miten kävi suomalaiselle rytmiselle voimistelijalle Katja Volkovalle, joka pärjäsi viime vuonna olympialaisissa historiallisen hyvin.

– Hän ilmoitti olympialaisten jälkeen, että hänen täytyy vain lopettaa uransa, koska hänellä ei ole sellaisia harjoitteluolosuhteita, joilla hän voisi jatkaa harjoittelua. Se kaatui ihan siihen.

Voimisteluliiton puheenjohtaja valitaan tänään lauantaina Helsingissä. Vastaehdokkaina ovat Olli-Pekka Lintula ja Kaisa Vikkula, jotka ovat molemmat Espoosta.

Saara-Sofia Sirénin syksy on kulunut iloisissa merkeissä. Kansanedustajan perheeseen syntyi elokuun lopussa tyttövauva.

– Hyvin odotettu ja toivottu lapsi. Kerroin jonkin verran julkisuudessakin, että meillä oli tässä välissä huonoja kokemuksia. Ne olivat rankkoja kokemuksia, mutta nyt kaikki meni hyvin, Sirén kertoo.

Monelle voi tulla yllätyksenä, että vaikka vanhempainvapaasta on päätetty eduskunnassa, järjestelmä ei koske kansanedustajia. He eivät ole työ- tai virkasuhteessa.

Sen takia Sirén hoitaa lasta ja kansanedustajan työtä samaan aikaan. Tuoreen äidin työtaakkaa on kevennyttä sillä, että hänen töitään on jaettu väliaikaisesti muille kokoomuksen kansanedustajille.

Sirén kirjoitti ensimmäisen, budjettiriihtä käsittelevän blogikirjoituksen jo synnytyssairaalan sängyltä.

– Vauva nukkui, minulla itsellä oli jo hyvä olo ja oli aikaa. Siitä tuli kyllä vähän hämmästynyttä palautetta, Sirén naurahtaa.

Vauva oli ensimmäistä kertaa eduskunnan täysistunnossa vain seitsemän päivän ikäisenä.

– Täysistuntosaliin häntä ei saa viedä. Silloin häntä katsoo joku muu. Muissa kokouksissa hän on minun mukanani. Se on mennyt ihan hyvin.

Sirénin mielestä kansanedustajille olisi hyvä laatia tasa-arvo-ohjelma, jossa otettaisiin kantaa myös vanhempainvapaisiin. Eduskunnassa on tälläkin hetkellä useita tuoreita äitejä.

– Tuntuu vähän hassulta, että puhumme tasa-arvon edistämisestä yhteiskunnassa, mutta se ei koske meidän omaa työpaikkaa.

Saara-Sofia Sirén

31-vuotias turkulainen ensimmäisen kauden kansanedustaja

kolmannen kauden kaupunginvaltuutettu ja maakuntavaltuuston varapuheenjohtaja

asuu Hirvensalossa

valmistui kauppatieteiden maisteriksi Turun yliopistosta, tekee toista tutkintoa tulevaisuudentutkimuksen alalta

aviomies yrittäjä Sami Sirén

0- ja 4-vuotiaat lapset

harrastuksena voimistelu, veneily ja laskettelu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat