Opettaja teki huolestuttavan havainnon ja päätti ryhtyä vastatoimiin: "Päätin kokeilla siipiäni tällaisella tarinalla"

Janne Mäkitalo

Janne Koivisto

Maskulainen yläkoulun opettaja ja nuortenkirjailija Janne Mäkitalo on huolissaan siitä, että lapset ja nuoret lukevat entistä vähemmän.

– On edelleen sellaisia, jotka lukevat hyvinkin paljon kirjoja, mutta niiden määrä, jotka lukevat todella vähän tai eivät ollenkaan, tuntuu nousevan koko ajan. Se on selkeä havainto pitkältä ajalta, Mäkitalo kertoo.

Mäkitalo työskenteli kymmenen vuotta luokanopettajana alakoulussa. Nykyään hän työskentelee yläkoulussa Piikkiön yhtenäiskoulussa Kaarinassa.

Mäkitalo arvioi, että nuorten lukeminen on vähentynyt etenkin digitalisaation ja kiireisen elämänrytmin myötä.

– Syitä on varmasti monia, mutta yksi on digitalisaatio ja kiireinen nykyaika. Nuoret eivät ehdi pysähtyä kirjojen pariin. Nuoria kiinnostaa se, mikä on nopeasti tässä ja nyt kännykässä. Lukeminen on out.

Lukemisen vähentymisellä voi olla Mäkitalon mukaan katastrofaalisia seurauksia.

– Lukeminen on yhteiskunnan sivistyksen kulmakivi. Erilaisten tekstien lukemista tarvitaan niin paljon eri yhteyksissä kaikkialla elämässä. Jos nuori ei opi lukemaan, on riski, että hänestä tulee väliinputoaja.

Mäkitalo ei vastusta digitalisaatiota.

– Digitalisaatio on ilman muuta tulevaisuutta. Se ei ole pahasta, mutta siinä pitäisi olla malttia ja punainen lanka, jotta se palvelee meitä.

Mikä se punainen lanka olisi?

– Pitäisi ainakin katsoa, että oppimateriaaleissa olisi selkeä runko. Jos vain etsitään tietoa ja kouluissa on vain uuden opsin mukaista ilmiöopiskelua, oppilaat menevät helposti sekaisin.

Nuorimpien oppilaiden pitäisi Mäkitalon mielestä lukea tulevaisuudessakin painettua aapista.

– Tämä ei ole pelkästään minun mielipiteeni. Olen keskustellut tästä monien alakoulun opettajien kanssa.

Nuorten innostaminen kirjojen pariin oli yksi syy, jonka takia Mäkitalo ryhtyi kirjoittamaan nuortenkirjoja.

Hänen ensimmäinen nuortenkirja Pääkallokiitäjät julkaistiin vuosi sitten. Toinen osa, Pääkallokiitäjät salaseuran jäljillä, julkaistiin tänä syksynä.

Kirjat ovat vanhan hyvän ajan seikkailukirjoja, jotka on päivitetty tähän aikaan.

– Seikkailukirjat herättivät oman lukuintoni, kun olin alakoulun loppupuolella, hän perustelee.

– Kun toimin kymmenen vuotta luokanopettajana, huomasin, että lukeminen vähenee alakoulun loppuvuosina. Halusin kirjoittaa toimintaa ja jännitystä, jotta nuoretkin saisi lukemaan. Ensimmäisessä kirjassa onnistuin ainakin palautteen perusteella aika mukavasti.

Proosan kirjoittaminen lähti liikkeelle Turun yliopiston luovan kirjoittamisen opinnoista.

– Päätin kokeilla siipiäni tällaisella tarinalla. Alkuun se ei mennyt kustantajalle läpi, mutta kun parantelin sitä, kaksikin kustantajaa näytti vihreää valoa.

Kirjoittaminen ei jää tähän. Jo ensi helmikuussa Mäkitalolta ilmestyy Kalevalasta modernisoitu lastenkirja Digiekomopo.

Käyttäjän Janne Koivisto kuva
Janne Koivisto