Huumeiden käyttö lisääntyi Turussa rajusti vuonna 1970

Juttu julkaistiin Turkulaisessa 17.9.1970.

Teemu Nurmi

ENTISPÄIVÄN TURKULAINE Pilveä levitti muun muassa nelikymppinen nainen.

Turkulainen kertoi 17. syyskuuta vuonna 1970 ilmestyneessä numerossaan huuma-aineiden käytön lisääntymisestä Turussa. Lehti aloitti juttunsa toteamalla arvoituksellisesti, että "pilvet sankkenevat ja matkat lisääntyvät koko maassa uhkaavassa määrin" eikä Turku ollut asiassa muita parempi.

Turun huoltopoliisin komisario Carl Kraemer selitti, että kun vuonna 1968 Turussa oli kolme luvatonta huumaus- ja lääkeaineiden myyntitapausta, oli vuotta myöhemmin luku 18 ja vuoden 1970 alkuun mennessä peräti 88.

Poliisi kertoi, että vielä edellisen vuoden tilanne näytti hyvältä koulunuorisokontrollin kannalta, mutta keväällä markkinoille tullut pentybromitaali muutti asiaa.

– Sitä levitti muuan nelissäkymmenissä oleva, poliisille entuudestaan tuttu naishenkilö. Hän hankki itselleen tätä ainetta lääkemääräyksillä myyden sitä sitten vastuuttomasti nuorisolle, Kraemer sanoi.

Turkulaisen jutussa kerrottiin, että huuma-aineiden käyttäjistä lasketaan valtaosan, eli noin 90 prosenttia kuuluvan 15-21-vuotiaiden ikäryhmään, nuorimmat heistä ovat alle 15-vuotiaita.

Poliisi oli kuulemma alati valppaana kolmen miehen keskittyessä Turussa pääasiassa aineen myyjien ja välittäjien paljastamiseen. Tullilla taas oli kaksi huumausainekoiraa.

Turkulainen valisti kansaa ottamaan huuma-aineita vastustavan asenteen.

– Tärkein apu olisi kuitenkin yleisen mielipiteen muodostus, entistä jyrkemmin huumausaineiden käyttöä ja niiden myynnillä häikäilemättömästi omia etujaan ajavia välittäjiä vastaan.

Juttusarjassa kaivetaan esiin menneiden vuosikymmenien Turkulaisen juttuja.

Käyttäjän Teemu Nurmi kuva
Teemu Nurmi