Paikalliset

Peltipoliisit valvovat nyt Turun taajamassakin – näissä paikoissa tolpat ovat

Ilmo Helasvuo työskentelee Hautausmaantien vieressä olevassa Rakuunatien päiväkodissa. Hän on tyytyväinen peltipoliisin tuloon päiväkodin lähistölle.

Teemu Nurmi

Turun taajama-alueen ensimmäiset nopeusvalvontakamerat tulevat käyttöön vuodenvaihteeseen mennessä. Tolppia on kymmenen. Turun kaupunki rakentaa ja asentaa tolpat, poliisi vastaa niiden käytöstä.

– Ne otetaan käyttöön yhtäaikaisesti, mutta eivät suinkaan ole mittausasennossa samaan aikaan. Kameroita on koko Varsinais-Suomessa määrä x eikä voida sanoa, montako niitä on uusissa taajamatolpissa.

– Voisin kuitenkin kuvitella, että kun tämä on ensimmäinen Varsinais-Suomessa kaupungissa tapahtuva mittaus, niin siihen varmasti panostetaan ainakin alkuvaiheessa. Minä en ainakaan halua, että kalliit tolpat seisovat tyhjillään, liikennesuunnitteluinsinööri Eero Paavola Turun kaupungilta kertoo.

Peltipoliisien sijoittelussa on selkeä peruste. Ne tuovat turvallisuutta valo-ohjaamattomille suojateille, jotka ovat vilkkailla koulureiteillä. Tolpat eivät ole missään korpimetsien taipaleilla, mutta eivät Turun keskustassakaan, jonne kaupunki niitä ehdottomasti haluaisi.

Toiveen tiellä on vielä tällä hetkellä tekniikka. Ajonopeuden mittaa asfaltin alla oleva induktiosilmukka, josta metrin säteellä ei saa olla mitään metallia. Ympärillä olevan magneettikentän pitää olla täysin häiriötön, jotta mittaaminen onnistuu.

– Keskustassa on niin paljon tavaraa maan alla, että käytännössä kameratolppien asentaminen sinne on mahdotonta. Nykyisellä tekniikalla se ei onnistu, mutta seuraavan sukupolven tekniikalla kyllä, Paavola selvittää ja sanoo, että vaikka kymmenen lisäpaikkaa on helposti keksittävissä Turusta.

Jokaisesta Turun uudesta peltipoliisista kertoo kadunvarsitaulu, joka tulee 100-150 metriä ennen tolppaa. Kaikilla peltipoliisikaduilla on joko 40:n tai 50:n kilometrin sallittu tuntinopeus.

Taajama-alueilla olevia kameravalvontatolppia löytyy Suomesta tällä hetkellä sekä keskikokoisista että suurista kaupungeista.

Hautausmaantien peltipoliisi on lähellä Vasaramäen alakoulua, mutta vielä lähempänä on Rakuunatien päiväkoti, jossa on noin sata lasta. Päiväkotilaiset käyvät päivittäin ulkoilemassa oman pihan lisäksi Rakuunatien toisella puolella olevalla leikkikentällä, Hautausmaantien metsikössä sekä ylittävät silloin tällöin myös Hautausmaantien.

Lastenhoitaja Ilmo Helasvuo kertoo, että poliisilla on usein tutkapaikka Hautausmaantiellä päiväkodin kohdalla ja sitä lapsetkin joukolla seuraavat. Valvonta tosin tehdään mäeltä alas tuleville autoille eli eri suuntaan kuin mihin peltipoliisin kamera mäen juurella osoittaa.

– Olisi ollut parempi, että kamera olisi asetettu toiselle puolelle tietä, koska autojen nopeudet nousevat suuremmiksi alaspäin tultaessa, mutta hyvä tietysti, että peltipoliisi ylipäätään tuodaan tänne, Helasvuo kommentoi.

Helasvuo on itse autokuskina sitä mieltä, että peltipoliisit olikin aika saada myös taajamaan.

– Ylinopeutta ajavat ovatkin selvinneet Turussa liian helpolla pitkän aikaa.

Taajaman peltipoliisien sijainnit

Satakunnantie, ajosuunta keskustaan ennen Rieskalähteentien liittymää.

Satakunnantie, ajosuunta Raisioon ennen Kähärin puistotien liittymää.

Vakka-Suomentie, ajosuunta keskustaan ennen Untolankadun liittymää.

Vakka-Suomentie, ajosuunta Länsikeskukseen ennen Untolankadun liittymää.

Vähäheikkiläntie, ajosuunta Kaskentielle Perämiehenkadun liittymän jälkeen.

Hautausmaantie, ajosuunta Skarppakullantielle ennen Rakuunatien liittymää.

Vanha Hämeentie, ajosuunta keskustaan ennen Tammitien liittymää.

Varusmestarintie, ajosuunta keskustaan ennen Signalistinkatua.

Kärsämäentie, ajosuunta keskustaan ennen Kaerlantien liittymää.

Halistentie Halisiin ennen Töykkälänkatua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat