Aurinkorannikon suomalaisen koulu ja opetusministeriön kiista jatkuu – USU: apulaisoikeuskansleri kritisoi

Kuvituskuva

Riikka Jokinen / Arkistokuva

 

Opetus- ja kulttuuriministeriö ei aio muuttaa tulkintaansa ulkomailla asuvien koululaisten tilapäisestä oleskelusta ulkomailla, uutisoi Uutissuomalainen. Tulkinta liittyy Espanjan Fuengirolassa sijaitsevan Aurinkorannikon suomalaisen koulun ja ministeriön väliseen kiistaan valtionosuuksista.

Ministeriö päätti vuonna 2014 periä koululta takaisin runsaat 613 000 euroa, koska ministeriöllä ja Opetushallituksella oli ilmoitettu tuen saajiksi oppilaista, joiden katsottiin oleskelevan maassa pysyvästi. Uutissuomalaisen mukaan on kotikuntalaki, jonka mukaan tilapäisen oleskelun rajana on yksi vuosi.

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi viime lokakuussa Aurinkorannikon suomalaisen koulun valitukset ja vahvisti tuen takaisinperinnän, kirjoittaa Uutissuomalainen. Apulaisoikeuskansleri Kimmo Hakosen lausunnon mukaan kotikuntalain määrittely tilapäisyydellä ei välttämättä huomioi perusopetuslain tavoitteista, joiden mukaan jokaisella on oikeus maksuttomaan perusopetukseen.

Uutissuomalaisen mukaan kotikuntalaissa on lausuttu, että pidempäänkin ulkomailla olleen henkilön kotikunta voi olla Suomessa, jos hänellä on elinolosuhteidensa perusteella kiinteämpi yhteys Suomeen kuin ulkomaiseen asuinmaahansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

toimitus