Veneiden myrkkymaaleista halutaan eroon

Veneenpohjissa käytettävistä myrkkymaaleista halutaan eroon vuoteen 2030 mennessä. Kuvituskuva.

Arkistokuva/Klaus Nurmi

Veneenpohjissa käytettävistä myrkkymaaleista pyritään luopumaan kokonaan vuoteen 2030 mennessä. Myrkkymaalit ovat yhä haitallisia luonnolle, vaikka tehoaineina käytetäänkin nykyään tinan sijasta kupari- ja sinkkiyhdisteitä. Maaleista liukenee myrkkyjä veteen, jossa ne vaikuttavat tuhoisasti koko Itämeren herkkään ekosysteemiin, esimerkiksi sen avainlajeihin rakkolevään ja sinisimpukoihin.

Myrkkymaalien käyttöön liittyy projektin taustaselvitysten mukaan paljon piintyneitä asenteita ja virheellisiä käyttäytymismalleja. Nykymaaleja saatetaan pitää täysin harmittomina, veneitä maalataan usein tarpeettomasti vuosittain ja maalinpoistojätteitä ja veneenpesuvesiä saatetaan laskea maahan.

Helsingissä kansainvälisen tutkimusprojekti CHANGEn loppuseminaarissa julkaistiin myrkkymaalien haitallisten vaikutusten vähentämiseen tähtäävä tavoiteohjelma. Pitkän aikavälin tavoitteena julkistettiin myrkkymaalien täyskielto Itämeren alueelle. Jo tätä aiemmin myrkkymaalien kuparipitoisuutta tulisi laimentaa neljään prosenttiin, sillä sekin pitoisuus riittää varmistamaan myrkkymaalin tehon Itämeren olosuhteissa.

Yksi tavoite on myös kehittää satamien rakenteita ja veneilijöiden veneenhuoltotapoja niin, että maaperän ja veden pilaantuminen satamissa loppuisi.

toimitus