Asuntojen hinnat kovassa nousussa Turussa – Helsingin muutos jää kauas taakse

Kuvituskuva.

Arkisto / Riitta Ketola

Vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat ovat kovassa nousussa Turussa.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan hinnat pomppasivat peräti 9,3 prosenttia viime vuoden lokakuuhun verrattuna.

– Kolme viimeistä kuukautta nousu on vaan kiihtynyt, huomauttaa aktuaari Petri Kettunen Tilastokeskuksesta.

Vanhojen kerrostalo- ja rivitaloasuntojen velattomat neliöhinnat nousivat ennakkotietojen mukaan lokakuuhun 2016 verrattuna Turussa 7,6 prosenttia. Helsingissä vastaava nousu oli 0,9 prosenttia.

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus kehottaa suhtautumaan lukuihin varovaisuudella, koska kyse on yksittäisistä kuukausista ja ennakkotiedoissa on mukana vain puolet kaupoista.

– Kiistatta asuntojen hinnat ovat kuitenkin nousseet Turussa. Keskeinen syy tähän on Varsinais-Suomen alueen vahva talouskasvu, toteaa Brotherus.

Turun taloudellinen tilanne on kohentunut viime vuosina Meyerin saatua paljon uusia laivatilauksia. Myös Uudenkaupungin autotehdas on tuonut seudulle runsaasti uusia työntekijöitä.

– Turku oli myös jäänyt jälkeen esimerkiksi Tampereen hintatasosta. Sitä tässä nyt kiritään kiinni. Matalalta on helpompi ponnistaa, huomauttaa Brotherus.

– Helsingissä valmistui tammi–syyskuussa paljon uusia asuntoja, 60 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana.

Vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen keskineliöhinta oli Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan lokakuussa Turussa 2 129, Tampereella 2 343, Vantaalla 2 853 sekä Espoo–Kauniainen-alueella 3 379 euroa.

Helsingissä keskineliöhinta huitelee yhä omassa luokassaan ja oli 4 135 euroa.

Hintaero pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välillä kasvaa edelleen.

Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna 1,4 prosenttia. Muualla maassa ne laskivat 0,5 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.