Viimeinen sammuttaa valot – Suomen ainoa jäljellä oleva hehkulampputehdas lopettaa

Lampunvalmistus Suomessa on pian historiaa. Helsinkiläinen Arja Peippo on pitänyt työstään hehkulamppujen parissa.

Päivi Tuovinen

Päivi Tuovinen

Päivi Tuovinen

Päivi Tuovinen

Päivi Tuovinen

Päivi Tuovinen

Päivi Tuovinen

Päivi Tuovinen

Päivi Tuovinen

LÄHTÖ Suutarilan lampputehdas valmistaa Suomen viimeiset hehkulamput. Pian tämä on historiaa.

Timo Haatainen, 63, tietää taatusti paremmin kuin kukaan suomalainen, miten hyvä lamppu valmistetaan. Keväällä tulee kuluneeksi peräti 43 vuotta siitä, kun hän tarttui Airamin tehtaalla ensimmäisiin hehkulampun kantoihin.

Nyt miehen työura päättyy – ja samalla Airamin hehkulampputuotanto Suutarilan Lampputiellä loppuu. Tehdas on lajissaan koko maan viimeinen. Nyt työntekijöitä on Timon lisäksi kaksi.

– Silloin 1970-luvulla touhu oli aivan toisenlaista, sillä tehdasrakennuksia oli useita ja työntekijöitä toistatuhatta, Haatainen muistelee.

Hehkulampun langoittaminen on äärimmäisen tarkkaa käsityötä. Tätä tehdään vain kaksi tuntia kerrallaan. (Kuva: Päivi Tuovinen)

– Hehkulampun valmistuksessa ehkä kaikkein vaativinta on langoitus. Jos lanka ei kestä, ei lampullakaan mitään tee.

Äärimmäistä tarkkuutta vaativa hehkulamppujen langoitus on arkipäivää vantaalaiselle Kiangkorn Thapuille: hän liittää lampun elektrodeihin kierukat ja hehkulangat yhteen taitavasti. Kahdessa tunnissa Thapuin käsistä valmistuu satakunta lamppua.

– Tässä pitää olla huolellinen, mutta minä tykkään tästä. Olen tehnyt tätä jo seitsemän vuotta.

Leväperäisyys kostautuisi varsin pian, sillä valmiit lamput testataan useissa eri testeissä – pelkästään lampun lasin paksuuden tulee olla tietyn vaihteluvälin sisällä. Testaus tehdään koneilla, jollaisia ei enää valmisteta missään.

Lampputuotanto Suutarilassa on nyt erikoistuotteiden varassa, sillä tavallisten hehkulamppujen valmistus kiellettiin koko Euroopan unionin alueella jo syksyllä 2012.

Jatkoa seuraa, sillä myös halogeenilamppujen tekeminen kielletään syksyllä 2018.

– Tämä tehdas on ollut jo pitkään oikeastaan jatkoajalla, sillä tuotantotekniikka on vuosien saatossa auttamatta vanhentunut, kertoo työnjohtaja Juha Setälä.

– Yksi merkittävä asia on se, että täällä on sellaisia koneita, joita eivät osaa käyttää muut kuin Haataisen Timo. Eli periaatteessa tehdas pitää sulkea, kun Timo jää eläkkeelle.

Airamin lampputehtaalla Suutarilassa hehkuvat paitsi lamput myös mennen ajan lumo. (Kuva: Päivi Tuovinen)

Menneisyyden valontuoja on nyt kielletty kapine: hehkulamppuja saa Suomessa valmistaa enää vain erikoistarkoituksiin. (Kuva: Päivi Tuovinen)

Nyt Suutarilassa valmistuu erikoislamppuja muun muassa Liikenneviraston rataopastimiin ja Lontoon metroon. Jos kuljet Lontoossa vaaleansinistä Victoria Linea pitkin, metrojunien kulkua ohjaavat juuri Suutarilassa tehdyt lamput.

Vähitellen Airam on siirtänyt toimintojaan Keravan logistiikkakeskukseen, missä vallitsevat valonlähteet ovat ledejä.

– Suunta tällä alalla on ilman muuta se, että ledien tehokkuudet ovat kaiken aikaa nousseet samalla kun hinnat ovat pudonneet alas. Nyt ledit ovat jo erittäin kestäviä, toteaa Airam Electricin toimitusjohtaja Robert Paajanen.

Tikkurilassa asuva Kiankorn Thapui on viihtynyt hyvän valaistuksen äärellä jo seitsemän vuotta. (Kuva: Päivi Tuovinen)

Kiangkorn Thapui ja Timo Haatainen ovat lampputehtaan viimeiset työntekijät. Haatainen ehti uurastaa Airamin leivissä yli 40 vuotta.

Helsinkiläinen Arja Peippo on tehnyt lamppuja samassa rakennuksessa jo kymmenkunta vuotta.

– Sukitus, langoitus ja ajo ovat kyllä tulleet vuosien varrella tutuksi. Tietenkin pitää olla tarkkana, sillä osia liitetään yhteen kaasuliekillä satojen asteiden lämmössä, Peippo korostaa.

Hän itse ei vielä ole siirtynyt oman kotinsa valaistuksessa ledien käyttäjäksi.

– Kyllä täytyy sanoa, että vanhan ajan hehkulampuissa on oma tunnelmansa. Minä pidän niiden valosta, Peippo pohtii ja sulkee sukituskoneen.

Ulkona alkaa hämärtää. Kuukauden kuluttua lampputehtaasta sammuu viimeinenkin valo.

OIKAISU 3.12. kello 20.00: Airamin tehtaan viimeisiä hehkulamppuja käytetään Liikenneviraston rataopastimiin, ei VR:n opastimiin.

Aika loppuu. Airamin lampputehdas Helsingin Suutarilassa suljetaan vuodenvaihteessa.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän jari.pietilainen@media.fi kuva
Jari Pietiläinen