Turku juhlii näyttävästi 100-vuotiasta Suomea – katso ensi viikon huima tapahtumakattaus

Suomen 100. syntymäpäivän juhlinta alkaa Turussakin jo itsenäisyyspäivän aattona. Iloista ja arvokasta ohjelmaa riittää joka makuun koko maakunnassa. Etenkään tänä itsenäisyyspäivänä ei siis ole syytä jäädä kotiin sohvan ja television vangiksi.

Itsenäisyyspäivän aattona 5.12. yhteisten klo 14 alkavien kahvihetkien jälkeen aloitetaan virallinen liputus Suomen lipulla klo 18.00. Liputus jatkuu valaistuilla lipuilla Turussa Myllysillalla ja Tuomiokirkkosillalla itsenäisyyspäivän iltaan 6.12. klo 22 asti. Myös Suomen sinivalkoiseksi valaiseminen aloitetaan aattona klo 18 ja erityisvalaisut päättyvät 7.12. aamuun mennessä. Turun kaupunki valaisee Kirjastosillan sekä seurakunta Martin kirkon tornin ja Ylösnousemuskappelin päädyn sinivalkoiseksi 5.-7.12.

Turun linnan sisäpihalla ja linnan puistossa loistaa 5.-6.12. klo 16–24 valo- ja äänitaideteos Luminous. Itsenäisyyspäivänä tapahtumaan liittyy myös monitaiteellinen Suomen luonto -teos, joka sisältää valon ja äänen ohella tulielementtejä ja akrobatiaa viiden tunnin ajan, klo 17–22.

Satumainen Aurajoki säihkyy jokirannassa 2.12. alkaen aina huhtikuun alkuun asti. Valotaiteen lisäksi teos koostuu äänimaisemista, joita voi kerätä sovelluksen kautta.

Kirjastojen itsenäisyyspäivän etkot toteutetaan Turun pääkirjastossa 5.12. klo 9-18. Tasatunnein alkavassa ohjelmassa esitellään kulttuuria eri vuosikymmeniltä. Turkulaisissa ravintoloissa ja baareissa panostetaan iloiseen ja rentoon aaton yhdessäoloon erikoismenuilla, -annoksilla ja -ohjelmilla. Koko Suomen karaokeravintoloille suunnattu haaste kutsuu laulamaan aattona kello 21 yhdessä kappaleet ”Olen suomalainen”, ”Sininen ja valkoinen” sekä ”Maamme”.

Itsenäisyyspäivänä Turun hautausmaalla lasketaan seppeleet klo 11 Jääkärimuistomerkille, 11.15 Unikankareelle ja 11.30 Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkille. Kynttilöiden sytytys sankarihaudoilla ja Veteraanilehdossa alkaa klo 12.15. Seurakuntayhtymä ja partiolaiset vievät jokaiselle Turun ja Kaarinan 1161 sankarihaudalle kynttilälyhdyn ja muistoseppeleen.

Sankariristin seppeleenlaskun yhteydessä klo 13 pidetään hartaustilaisuus, johon liittyy kaatuneiden haudoille asettuva kunniavartio. Kunniavartion järjestää Turun Reserviupseerit ry ja siihen voi ilmoittautua 3.12. asti. Turussa vartiot toteutetaan ilmoittautumisten mukaan mahdollisimman laajamittaisesti. Turun yhdenvertaisessa kunnianosoituksessa nähdään osallistujien iästä, sukupuolesta ja etnisestä taustasta riippumatta sellaisia henkilöitä, joille tärkeintä tässä koskettavassa eleessä on kaatuneiden sankarien kunnioittaminen Suomen suurena vuotena.

Juhlajumalanpalvelukset alkavat koko maakunnassa klo 10 ja monissa kirkoissa ne aloitetaan Finlandia-hymnillä. Turussa ja Kaarinassa Finlandia kuullaan kuorojen toteuttamana tai uruilla soitettuna ainakin Kuusiston, Pyhän Katariinan, Maarian, Paattisten, Henrikin ja Piikkiön kirkoissa sekä Aureliassa.

Kaikille Turussa ja Kaarinassa itsenäisyyspäivän jumalanpalvelukseen osallistuville lahjoitetaan itsenäisyyspäivän kynttilät, jotka sytytetään kodeissa perinteisesti kello 18, samaan aikaan kun kaikki maan kirkot soittavat juhlasoittoa.

Turun Filharmonisen Orkesterin juhlakonsertit alkavat Konserttitalossa klo 12 ja 15. Mukana ovat myös Turun yliopiston kuoro, Puolalanmäen musiikkiluokkien kuoro sekä mieskuoro Laulun Ystävät. Suomalaisen musiikin konsertti lähetetään suorana klo 15 isolle näytölle Vanhalla Suurtorilla.

Konsertin jälkeen Suurtorin lavalla esiintyy perheen pienimmille Pikku Kakkosesta tuttu Pikkuli-satuhahmo. Tunnin pituinen laulu- ja leikkishow alkaa klo 16.30. Satavuotiasta Suomea juhlistava esitys on itsenäisyyspäiväksi suunniteltu erikoisnäytös, joka koostuu lauluista ja leikeistä, joihin yleisö voi osallistua.

Partiolaisten Street-O -kaupunkisuunnistukseen voi lähteä Itsenäisyydenaukiolta oman maun mukaan kello 11–12 välillä. Kilpailuhenkisille suunnistusaikaa jokirannan tuntumassa on tunti ilman aikasakkoa, mutta reitin voi suorittaa myös ilman aikatavoitetta. Turun Kansantanssin ystävien juhlatanssiaiset kokoavat VPK:n talolle parhaimpiinsa pukeutuneet pari- ja salonkitansseista innostuneet klo 18 alkaen.

Käyttäjän Teemu Nurmi kuva
Teemu Nurmi