Keskiluokan otsa on yhä pahasti rypyllä – näin ilmiö näkyy asuntokaupassa

Kuvituskuva.

Arkisto/ Päivi Tuovinen

Keskihintaisten ja edullisten asuntojen kauppa ei piristy samaa tahtia talouskasvun kanssa.

Kovan rahan asuntoihin vahvasti nousevat suhdanteet sen sijaan vaikuttavat. Ennusteet lupaavat Suomen taloudelle kuluvan vuoden aikana jopa yli kolmen prosentin kasvua.

Tilastokeskuksen kuluttajabarometrin mukaan myös kuluttajilla on vahva luottamus talouteen. Marraskuussa 42 prosenttia kuluttajista uskoi taloustilanteen parantuvan ensi vuoden aikana.

Keskihintaisten ja edullisten asuntojen kaupassa myönteinen kehitys ei kuitenkaan näy.

Alle 200 000 euron asuntojen vuosittaisten välittäjäkauppojen määrä on kuluneen vuoden aikana laskenut Helsingissä lähes seitsemän prosenttia, ilmenee kiinteistövälittäjä Kahdeksannen päivän markkinakatsauksesta.

Katsauksen tiedot perustuvat Kiinteistövälitysalan keskusliiton kauppaseurantaan.

– Nousukausi näkyy asuntokaupassa aina ensin kalliiden asuntojen kaupan virkistymisenä. Yleensä matalammat hintaluokat seuraavat kehitystä muutaman vuoden syklillä. Nyt niin ei ole käynyt, vaikka noususuhdanne on jatkunut jo useamman vuoden, pohtii Kahdeksannen päivän toimitusjohtaja Jussi Karppinen yrityksen tiedotteessa.

Työelämää ravisteleva murros vaikuttaa ilmiön taustalla. Kiinteistövälittäjälle keskiluokan epävarmuus näkyy myyntiaikojen pitenemisenä.

– Asiantuntijapuolella vakituisia työpaikkoja on entistä vaikeampi löytää. Jos töitä on luvassa vuoden määräaikaisuus kerrallaan, on selvää, ettei asuntolainaan sitoutuminen houkuttele. Talouden noususuhdanteesta ovat toistaiseksi hyötyneet lähinnä yrittäjät, johtoporras ja suorittavan tason työntekijät, Karppinen sanoo.

Nousukauden aikana kauppaa pohditaan yleensä noin viikon ajan. Nyt harkinta-ajat ovat Karppisen mukaan revenneet jopa kuukauden mittaisiksi.

Asuntosijoittamisen suosion kasvu vaikuttaa myös osin keskihintaisten asuntojen kaupan laahaamiseen. Pienet asunnot katoavat markkinoilta vuokrakäyttöön.

Kovan hintaluokan asuntokauppaa nousukausi on kirittänyt jo useamman vuoden. Helsingissä yli puolen miljoonan euron asuntojen myynti kasvoi kuluneen 12 kuukauden aikana jopa 28,4 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Klaus Nurmi kuva
Klaus Nurmi