Runosmäkeläisten kinkkurasvoilla ajellaan pian autolla

Kuvituskuva

Kalle Heino / arkisto

Runosmäen Lämpö Oy kerää alueensa asukkaiden paistamien joulukinkkujen rasvat talteen ja kiertoon. Kerätty kinkkurasva päätyy biodieseliksi ja tuotto hyväntekeväisyyteen. Yhden kinkun paistirasvoista jalostetulla dieselillä voi autolla ajaa kolme kilometriä.

Huoltoyhtiö Runosmäen Lämpö Oy:n kahvipöytäkeskustelussa syntyi idea kerätä kinkkurasvat talteen sen sijaan, että ne menevät roskiin tai päätyvät tukkimaan viemäreitä.

– Tarvittiin vain soitto Lassila & Tikanojalle, josta saatiin vihreää valoa keräysajatukselle. Vartin päästä asia oli järjestyksessä ja olimme lisäksi tilanneet astiat talon jätepisteisiin keräystä varten, Runosmäen Lämpö Oy:n toimitusjohtaja Juha Kangasniemi kertoo. 

Runosmäen Lämpö Oy toimittaa kinkkurasvan keräysastiat huollossaan olevien talojen jätekatoksiin ennen joulua ja hakee ne pois välipäivinä. Runosmäessä keräysidea oli uusi ja tiettävästi valtakunnallisestikin ensimmäinen kerta kun keräys toteutetaan suoraan talojen jätepisteillä. Yhteistyökumppani Lassila & Tikanoja sen sijaan on jo toista vuotta mukana valtakunnallisessa Kinkkutemppu-keräyksessä ja tarjosi sen myötä Runosmäkeen jäteastian ilmaiseksi. Näin runosmäkeläisten keräämät kinkkurasvat päätyvät hyväntekeväisyyteen.

Kerätty rasva jatkojalostetaan biodieseliksi. Kinkkutemppu-keräyksen tuotto lahjoitetaan Hope-yhdistykselle, joka käyttää rahan vähävaraisten perheiden hyväksi. 

– Kinkkua syömällä ja pistämällä rasvat kiertoon runosmäkeläiset voivat tänä jouluna siis tehdä hyväntekeväisyyttä, Kangasniemi toteaa. 

Samalla konkretisoituu, miten kiertotalous toimii eli jäte jalostetaan tuottavaan hyötykäyttöön. Rasvankeräys on lisäksi muistutus siitä, ettei kinkkurasvan paikka ei ole viemärissä tai wc-pöntössä. Rasva kovettuu viemäriputkiin ja tukkii ne kuin tulppa.  

– Runosmäen asukkaat voivat osallistua kinkkurasvan keräykseen ja pistää hyvän kiertoon, Runosmäen Lämpö Oy:n toimitusjohtaja Juha Kangasniemi toteaa.  

Keräysaika kinkkurasvalle on Runosmäessä 21.– 28. joulukuuta. 

Keräysohje: Huuhtele tyhjä maitopurkki. Kaada sula kinkkurasva purkkiin. Jäähdytä ja jähmettyä. Teippaa purkki kiinni.  Vie jätekatoksen keräyspisteeseen. Älä käytä muovipusseja, muovi-  tai lasiastioita, jotka haittaavat jatkokäsittelyssä.

Käyttäjän Tomi Kangasniemi kuva
Tomi Kangasniemi