Dramaattinen muutos kyselyssä: Luottamus Sipilän hallitukseen "historiallisissa pohjamudissa"

Johanna Erjonsalo

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) johtama porvarihallitus nauttii ennätyksellisen huonosta kansalaisluottamuksesta, kertoo tuore kysely.

T-Median ja Taloudellisen tiedotustoimiston tekemä Kansan arvot -tutkimus kertoo, että enää 31 prosenttia kansalaisista luottaa hallitukseen.

Hallituksen suosion laskua kuvataan jopa dramaattiseksi.

Vielä vuonna 2013 pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallitus sai luottamuslauseen 45 prosentilta kansalaisista.

Nyt mitattu tulos kuuluu tutkimuksen mittaussarjahistorian pohjalukemiin. Muutos on raju sikälikin, että Jyrki Kataisen sateenkaarihallitusta on pidetty poliittisten vaikuttajien kommenteissa yhtenä Suomen historian huonoimmista.

Etenkin hallituksen loppuvaiheet pääministeri Alexander Stubbin (kok.) johdolla vuonna 2015 olivat sekavat, kun hallitus perui useita omista päätöksistään.

T-Median toimitusjohtaja Harri Leinikka arvioi, että nykyhallituksen luottamusta ovat voineet rapauttaa useat peräkkäiset päätösten pyörtämiset ja sote-uudistuksen ympärillä vellova epävarmuus.

– Sama vaikutus lienee ollut leikkauksilla koulutusjärjestelmään. Luottamus on laskenut erityisen paljon korkeasti koulutettujen keskuudessa, Leinikka kommentoi.

Kesästä lähtien hallituksen luottamusta on koetellut myös perussuomalaisten lähtö oppositioon ja puolueesta irronneen sinisten jääminen hallitukseen. 

Yrittäjätaustaustaista pääministeri Juha Sipilää voi lohduttaa se, että samaan aikaan suomalaisten luottamus yrityksiin on ennätyslukemissa.

Kyselyn mukaan kansalaisista peräti 75 prosenttia luottaa yrityksiin, ja arvostus yrityskenttää kohtaan on selvästi kasvanut.

Yritykset nähdään kyselyn mukaan vetovoimaisina työnantajina ja vastuullisina toimijoina.

 – Kansalaiset ymmärtävät yrityselämän merkityksen koko yhteiskunnan kannalta. Ilman menestyviä yrityksiä olisimme pulassa, katsoo Taloudellisen tiedotustoimiston TAT:n toimitusjohtaja Kari Väisänen.

Tutkimus kertoo myös, että instituutioista kansalaisten luottamuksen perustan muodostavat yhä poliisi, koulutus ja terveydenhuolto. Luottamus näihin on pysynyt korkealla vuodesta toiseen.

Samaan aikaan usko Puolustusvoimiin on vahvistunut – ohittaen jopa oikeuslaitoksen.

Selvä enemmistö, eli 70 prosenttia kansalaisista, haluaa Suomen myös pysyvän EU:ssa.

Sitäkin useampi, eli 89 prosenttia kansasta, näkee kansainvälisen toiminnan elintärkeänä.

51 prosenttia katsoo, että Suomi tarvitsee tulevaisuudessa myös nykyistä enemmän ulkomaista työvoimaa. Näin ajattelevien osuus on noussut hienoisesti vuodesta 2016.

– Mittarit osoittavat, että Suomi on entistä valmiimpi avautumaan maailmalle, Leinikka toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

toimitus