Turkulaisesta muotoilusta innostutaan myös Tampereella ja Helsingissä

Klo Designin Aino Aavinen (vas.) ja KUI Designin Anna Hormio ovat naapureina tottuneet tekemään yhteistyötä.

Tomi Kangasniemi

KUI Designin Anna Hormio (vas.) ja Klo Designin Aino Aavinen ovat tyytyväisiä siihen, että turkulaisella designilla on kysyntää.

Tomi Kangasniemi

DESIGN Turkulaistuotteita ostetaan myös huumorimielessä.

Turkulainen design on tullut tunnetuksi ympäri Suomen. Tonfisk, Saana ja Olli, Punainen Norsu, KUI Design ja Klo Design ovat nimiä, jotka muotoilusta kiinnostuneet osaavat heittää vaikka unissaan.

Fortuna-korttelin vanhassa puutalossa sijaitsevat KUI ja Klo Design ovat jo vakiinnuttaneet asemansa. KUI täytti marraskuussa pyöreät kymmenen vuotta, ja Klo on vielä pari vuotta vanhempi yritys.

Naapurisopu on säilynyt, ja yhteistyö kukoistaa Turussa, yrittäjät vakuuttavat.

– Tosi paljon tehdään yhteistyötä, ja naapurilta lainaillaan kamaa, KUI Designin Anna Hormio naurahtaa.

– Paljon meillä on ihan käytännön yhteistyötä. Turku Design Now:n kautta on yhteiset myyjäiset ja kesäkauppa Naantalissa. Vuoden ympäri tässä tavataan, Aino Aavinen Klo Designilta lisää.

KUI Design kertoo, että liikkeellä menee hyvin. Viime vuosi oli yrityksen historian paras ja suunta yhä ylöspäin. KUI:n Turku-aiheisia tuotteita myydään siis myös Turun ulkopuolella.

– Näitä ostetaan paljon huumorilahjaksi - etenkin Tampereelle ja Helsinkiin menee paljon. Välillä toki kysytään myös Helsinki-versioita tuotteista, Hormio kertoo.

Klon taival on ollut tasaisempaa. Yrityksen perustaja Dani Aavinen on viime vuodet keskittynyt TUTO Hockeyn vetämiseen. Aino Aavinen taas on ottanut vetovastuun Klosta.

– Emme ole kauheasti kasvaneet, mutta toimintaa on ihan tarkoituksella pidetty pienempänä, Aavinen kertoo.

Toki kasvu kiinnostaa molempia yrityksiä. Molemmilla on nettikaupat, ja KUI:n tuotteita on myynnissä esimerkiksi Jyväskylässä pop-up -hengessä. Klolla taas on jälleenmyyjiä muun muassa Saksassa. Yritys on mukana myös Ivalo-hankkeessa, mitä kautta pyritään saamaan tilauksia.

Yritysten tuotevalikoima on perustamisen jälkeen elänyt. Klolla oli aluksi mukana muun muassa huonekaluja ja erilaisia sisustusjuttuja. Ne ovat nyt karsiutuneet pois. Tällä hetkellä satsataan kasseihin, laukkuihin ja pussukoihin. Mukaan valikoimiin on otettu myös vaatteita.

KUI:n mallisto on laajentunut vuosien saatossa ja mukaan ovat tekstiilien rinnalle tulleet muun muassa heijastimet, puiset parkkikiekot ja mukit.

– Uusia tuotteita tulee mukaan, kun niitä kysytään. Esimerkiksi seurasimme, että säkkireput ovat suosittuja. Päätimme tehdä oman laadukkaan sellaisen, ja ne ovat olleet tykättyjä.

– Meilläkin reppu on parhaiten myytyjä tuotteita. Sitä tuntuvat ostavan etenkin nuoret aikuiset, jotka pyöräilevät, Aino Aavinen jatkaa.

Molemmat yrittäjät kertovat, että kotimaisuus on tuotteissa valttikortti. Anna Hormion mukaan alkuperämaata kysytään paljon. KUI:lla iso osa tuotteista valmistetaan Suomessa, mutta lastenvaatteet tulevat Portugalista.

– Se tehdas tosin on suomalaisessa omistuksessa, hän lisää.

Klo Design valmistaa kaikki kassit, laukut, pussukat sekä asusteensa käsityönä Suomessa. Vaatteet tehdään Liettuassa.

– Siellä on sen verran edullisemmat tuotantokustannukset, että voimme olla keskihintaisia, Aino Aavinen painottaa.

Käyttäjän Tomi Kangasniemi kuva
Tomi Kangasniemi