Paikalliset

Lakimuutos lisää poliisin valtuuksia – Ruisrockin ja Aura Festin järjestäjät suhtautuvat tarkastuksiin suopeasti

Ruisrockin promoottori Mikko Niemelä kertoo, ettei lakimuutos tuo lisävaltuuksia tapahtumien järjestäjille. Muutos vaikuttaa viranomaisten toimintaan.

Annastiina Lehtonen

Lakimuutos mahdollistaa sen, että yleisötapahtuman kaikki osallistujat voidaan tutkia luvattomien esineiden ja aineiden varalta ilman rikosepäilyä.

Ruisrockin promoottori Mikko Niemelän mukaan lakiuudistus vaikuttaa lähinnä viranomaisten toimintaan eikä uudistus tuo lisävaltuuksia tapahtumien järjestäjille.

Tapahtuma tekee tiivistä yhteistyötä poliisin kanssa, mutta poliisi tekee omat päätöksensä esimerkiksi siitä, miten huumausainevalvontaa festivaalialueella toteutetaan.

Huumausaineiden ja muiden laittomien tai toisten vahingoittamiseen soveltuvien esineiden tuonti on kielletty tapahtuman säännöissä. Huumausaineisiin liittyvät tapaukset ovat Ruisrockissa vuosittain olleet Niemelän mukaan yleisömäärään suhteutettuna olleet todella vähäisiä.

– Viestimme on selkeä ja yksiselitteinen eivätkä huumeet ole tervetulleita Ruisrockiin ja tapausten vähäisestä määrästä voi tulkita, että tässä on onnistuttu, Niemelä sanoo.

Poliisi voi käyttää turvallisuustarkastuksessa koulutettua koiraa esimerkiksi huumausaineita etsiessä. Huumekoiria on käytetty festivaaleilla ennenkin, mutta viime vuosina niiden käyttö ei poliisille ole ollut mahdollista ennen viimeisintä lakimuutosta. Niemelän tietoon ei ole tullut huumekoirien tekemään huumevalvontaan liittyviä ongelmia.

– Mikäli poliisi Turun alueella kokee tarpeelliseksi tehdä tarkastuksia alueellamme, sallimme sen ilman muuta, Aura Festia järjestävän Solar Soundsin toimitusjohtaja Tommi Mäki kertoo.

Mäen mukaan ennakkosuunnittelulla ja kattavilla tarkastuksilla ongelmia pystytään ehkäisemään melko hyvin. Aura Festilla on nollatoleranssi huumausaineiden osalta ja viranomaisten kanssa tehdään mielellään kaikki toimenpiteet, joilla asiaa voidaan edesauttaa.

– Mahdollista siis on, että yhteistyössä poliisin kanssa tarkastuksia tehdään, Mäki kertoo.

Mäen edustama Solar Sounds on järjestänyt Aura Festia vuodesta 2016 lähtien. Hänen tiedossaan ei ole tapauksia, että Aura Festin tapahtuma-alueella olisi sattunut huumausainerikkeitä.

Lounais-Suomen poliisi ei kommentoi, miten se lakimuutosta tulee hyödyntämään.

– Poliisi ei etukäteen kerro suunnitelmistaan, joita se operatiivisessa toiminnassaan aikoo käyttää, Lounais-Suomen poliisilaitoksen ylikomisario Timo Malinen sanoo.

Laki muuttui joulukuun alussa

Joulukuun alussa voimaan tullut lakimuutos mahdollistaa poliisille aiempaa kattavampien turvallisuustarkastusten tekemisen erityistä suojelua tai erityistä valvontaa edellyttävissä tilaisuuksissa ja tapahtumissa.

Lakimuutos sallii poliisilta henkilöiden tarkastuksen esimerkiksi yleisötapahtumissa luvattomien esineiden ja aineiden varalta ilman konkreettista rikosepäilyä.

Poliisi voi suorittaa tarkastuksen esimerkiksi tunnustelemalla vaatteita tai käyttämällä metallinpaljastinta, muuta teknistä laitetta tai koulutettua koiraa.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat