Turkulainen Lauri, 21, sai kutsun Linnan juhlaan – "Suomi on maailman vähiten epäonnistunut maa"

Lauri Heinonen on yksi presidentin itsenäisyyspäivän vastaanoton noin 1900 kutsutusta vieraasta.

Iira Lahti

ITSENÄISYYS Turkulainen Lauri Heinonen, 21, lähtee Linnaan juhlimaan maailman vähiten epäonnistunutta valtiota ja toivoo löytävänsä pettuleipä-cocktailpaloja.

Laitilasta turkulaistunut Lauri Heinonen kutsuttiin tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle Varsinais-Suomen toisena nuorisovaikuttajana. Matematiikan sekä tilastotieteen opiskelija sai viime vuonna Allianssi ry:n Nuori toimija -tunnustuksen, jonka Heinonen uskoo olleen syy kutsuun.

Hän kertoo kutsun saannin olleen kiinni hyvistä sattumista. Heinonen on ollut pitkään mukana kotikuntansa vaikuttamisessa. Hän on esimerkiksi toiminut nuorisovaltuuston puheenjohtajana sekä järjestänyt Laitilan vastaanottokeskuksen asukkaille peli-iltoja.

Kun sana ensimmäisistä linnanjuhlien kutsujen saapumisesta tuli, Heinosta jännitti. Itse kutsu ei ollut enää yllätys, sillä hänen osoitettaan oltiin jo aiemmin tiedusteltu puhelimitse. Jännitys johtui kutsun viipymisessä.

– Suurin osa oli jo saanut kutsun. Hirveästi ahdisti, että entä jos se olikin vain pilasoitto tai entä jos annoinkin ihan vaan väärän osoitteen, Heinonen kertoo viikon myöhemmin tulleesta kutsustaan.

Vaikka kutsu lopulta saapui, ei jännittäminen ole vieläkään loppunut.

– Jännittää tietysti. Entä jos sössin homman totaalisesti, vaikka kaadun mutaan ja koko frakki on kurassa.

Pukeutumisessa Heinonen ei aio räväyttää. Lenkkarit sekä design-härpäkkeet jäävät kotiin. Tosin frakki on kuulemma tyylikkäämpi kuin muilla.

– Kättelystä uskon ehkä selviäväni, sillä kutsun mukana tuli niin yksinkertaiset kättelyohjeet.

Heinonen kertoo, että aikoo ankkuroitua cocktail-palojen ääreen muutamaksi tunniksi. Boolia on myös maistettava ja unelmana on, että juttukaveri löytyisi.

– En halua kenenkään julkkiksen kanssa jutella erityisesti. Aavistelen keitä muita nuoria maakunnista on saatettu kutsua. Jonkun sellaisen kanssa olisi kiva puhella, ettei tarvitsisi yksin olla.

Heinonen innostuu, kun häneltä kysyy itsenäisyyden merkityksestä.

– Itsenäisyys merkitsee sitä, että voidaan itsenäisesti sekä vapaasti suomalaisina kehittää tätä maata ja yhteiskuntaa omalla nimellä. Erään indeksin mukaan Suomi on maailman vähiten epäonnistunut maa ja se on todella iso ja hieno juttu. Itsenäisyys toimii pohjana monelle hienolle asialle.

Heinosesta on hienoa, että Linnaan on tänä vuonna kutsuttu laaja kattaus niin yhteiskunnan peruspilarien rakentajia kuin sen tulevaisuuden muokkaajia.

– Erityisesti itsenäisyyspäivänä juhlin sitä, kuinka monilla tavoilla olemme Suomessa onnistuneet rakentamaan meidän yhteiskuntamme ja ne jutut ovat sellaisia, joita kannattaa sekä juhlia että ylläpitää.

Iira Lahti

toimitus