Mielenosoitukset sujuivat rauhallisesti Helsingissä – poliisilla ei tarvetta voimakeinoihin

Poliisin julkaisema kuva presidentinlinnan edustalta.

Poliisi/ Timi Tikkanen

Poliisin julkaisema kuva itsenäisyyspäivän vietosta Helsingissä.

Poliisi/ Timi Tikkanen

Itsenäisyyspäivä sujui Helsingissä rauhallisesti eikä poliisilla ollut tarvetta käyttää voimakeinoja yhdenkään mielenosoituksen yhteydessä.

Helsingissä järjestettiin useita tapahtumia ja mielenosoituksia ja kaupungilla oli liikkeellä aiempia vuosia selvästi enemmän juhlaväkeä.

– Koko itsenäisyyspäivä ja ilta sujuivat kaupungilla kokonaisuudessaan rauhallisesti ja poliisin näkökulmasta suunnitelmien mukaan, kertoo Helsingin poliisilaitoksen tiedotteessa apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen.

Kansallismielinen 612-soihtukulkue keräsi poliisin arvion mukaan noin 2 800 osallistujaa.

Uusnatsistisen vastarintaliikkeen huiveja näkyi kulkueessa Ylen toimittajan laskelman mukaan kolmisenkymmentä.

Mielenosoitusten häirinnästä poliisi otti kiinni kymmenen henkilöä.

Yksi kiinniotetuista häiriköi Hakaniemestä lähtenyttä mielenosoituskulkuetta ja kaksi Narinkkatorilla ollutta mielenosoitusta, yksi haastoi riitaa sivullisen kanssa ja heitti tätä oluttölkillä, yhdeltä löytyi Töölössä kaasusumutin, ja kaksi henkilöä heitteli kananmunilla Töölöntorilta lähtenyttä mielenosoituskulkuetta.

Lisäksi kolme henkilöä häiriköi muutoin Töölöntorilta lähtenyttä mielenosoituskulkuetta. Kiinniotetuista kaksi oli naisia.

Poliisi kertoi torstaina, että kaikki kiinniotetut on nyt vapautettu.

 

Poliisi varautui itsenäisyyspäivään mittavilla ennakkovalmisteluilla muun muassa neuvottelemalla mielenosoitusten järjestäjien kanssa ja suunnittelemalla reitit niin, etteivät vastakkaisia kantoja edustavat mielenosoitukset päätyneet toistensa kanssa kosketuksiin.

– Poliisi puuttui matalalla kynnyksellä kaikenlaisiin järjestyshäiriöihin, ja näin estettiin ennalta yhteydenotot. Poliisin ei tarvinnut käyttää mielenosoitusten yhteydessä voimakeinoja, Kopperoinen kertoo.

Itsenäisyyspäivän juhlinta huipentui ilotulitusnäytökseen. Ilotulitusta seurasi eteläisessä Helsingissä kymmeniätuhansia ihmisiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Klaus Nurmi kuva
Klaus Nurmi