Makumaailma

"50–60 raaka-ainetta päivittäin" – MaRan mielestä nyt vaaditaan mahdottomia ruuan alkuperämerkintöjä

MaRasta viestitetään, että ravintolat eivät saa alkuperätietoja helposti. Ravintolaan tulevissa raaka-ainepakkauksissa voi alkuperämaan sijasta olla esimerkiksi merkinnät EU, ei-EU tai useat EU-maat.

Jussi Vehkasalo / arkisto

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan mielestä maa- ja metsätalousministeriö on asettamassa ravintolat mahdottomaan asemaan.

Ministeriö ehdottaa, että ravintoloiden on ilmoitettava kuluttajille tuoreen lihan ja kalan sekä kalajalosteiden alkuperä kirjallisesti.

MaRasta kuitenkin kerrotaan, että ravintolat eivät saa alkuperätietoja helposti ja ravintoloiden lounasmenut voivat vaihtua jokaisena päivänä.

Yhdessä ravintolassa voi olla päivittäin 50–60 raaka-ainetta, joiden alkuperä olisi ilmoitettava.

Ministeriön tarkoituksena on edistää kotimaisten raaka-aineiden ja pientuottajien tuotteiden käyttöä, mutta MaRan mielestä raskas ilmoitusbyrokratia johtaa päinvastaiseen tilanteeseen. MaRa kysyy, onko tarkoitus suosia kotimaisia elintarvikkeita lainsäädäntöteitse sopusoinnussa EU:n vapaan kilpailun periaatteen kanssa.

– Pääministeri Sipilän hallituksen tarkoituksena oli hallinnollista taakkaa koskevan sääntelyn vähentäminen. Alkuperämerkintäpakko on hyvä esimerkki siitä, että tosiasiassa byrokratia vain lisääntyy. Maa- ja metsätalousministeriössä aiotaan lisätä ravintoloiden hallinnollista taakkaa paitsi tällä hankkeella myös akryyliamidin vähentämistä ja elintarvikehankintasopimuksia koskevalla lainsäädännöllä. Sääntelyä pitäisi näiden sijaan purkaa ja jättää tilaa ravintoloiden luovuudelle ja mahdollisuudelle keskittää tarmonsa asiakkaidensa palvelemiseen, toteaa MaRan varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi.

Alkuperän määrittelyä hankaloittaa MaRan mukaan myös se, että ravintolaan tulevissa raaka-ainepakkauksissa voi alkuperämaan sijasta olla merkinnät EU, ei-EU tai useat EU-maat.

Kaloissa voi olla pelkkä kalastusalueen kertova koodi. Ilmoitettavia raaka-aineita on paljon ja ne voivat vaihtua myös yhden päivän aikana.

Alkuperämerkinnän etsiminen ja sen ilmoittaminen kirjallisesti luo ravintoloille uuden paljon aikaa vievän velvoitteen, mikä aiheuttaa virheitä, joista puolestaan elintarvikevalvojat rankaisevat ravintoloita.

MaRan näkemyksen mukaan ravintolat joutuvat miettimään, miten ne ratkaisevat alkuperän ilmoittamiseen liittyvät ongelmat. Todennäköistä on, että alkuperämerkintäpakko johtaa raaka-aineiden vakioimiseen sekä sesonki- ja pientuottajien raaka-aineiden käytön vähentämiseen.

Ravintolat keskittävät hankinnat suurille tavarantoimittajille ja suuriin tukkuihin, joiden toimitusvarmuus on hyvä. Raaka-ainehankinnoissa suositaan elintarvikkeita, joilla on sama alkuperä ja joita on tarjolla paljon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Haamuasiakkaat iso riesa – Helsinkiin avaava ravintola laskuttaa 150 euroa jos et peru ajoissa3.11.2017 19.45
MaRa säpsähti portsaripakkoa – yksi 100 asiakasta kohti14.9.2017 19.35
Laki vaatii: Alkuperämaa kerrottava myös streetfood-purilaisista – "Uudistuksesta isot kulut ruokayrittäjille"23.8.2016 18.47

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat