Puheenaihe

Kuvat: KRP sai kiikkiin Suomessa amfetamiinia saostaneen liigan – huumeiden arvo katukaupassa 1 500 000 euroa

Keskusrikospoliisi on saanut kiinni huumerikollisten liigan, joka muun muassa saosti amfetamiinia. Kuvassa saostamisvälineistöä.

KRP

Keskusrikospoliisi on paljastanut Pohjois-Suomessa ja Itä-Suomessa toimineen huumausaineiden välitysorganisaation. Organisaatiolla on ollut hallussaan nestemäistä amfetamiiniemästä, josta se on saostanut valmista amfetamiinia katukauppaan.

– Viime aikoina Euroopassa on ollut näkyvissä ilmiö, että Hollannissa tai Belgiassa valmistettu nestemäinen amfetamiiniemäs salakuljetetaan määränpäähän ja vasta siellä se saostetaan käyttövalmiiksi amfetamiiniksi, kuvaa jutun tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jukka Nurmenniemi.

– Emäksen salakuljetus ei kuitenkaan ole riskittömämpää kuin valmiin huumeen, koska amfetamiiniemäskin luokitellaan huumausaineeksi.

Keskusrikospoliisi pääsi nyt paljastetun organisaation jäljille omien tutkimustensa perusteella. Kahdessa takavarikossa organisaatiolta takavarikoitiin nestemäistä amfetamiiniemästä ja valmiiksi saostettua amfetamiinia määrä, josta olisi saanut valmista amfetamiinia yhteensä noin 35 kiloa.

Katukauppa-arvo olisi tuolle määrälle ollut noin 1,5 miljoonaa euroa ja kyseessä onkin poikkeuksellisen suuri takavarikkoon saatu amfetamiinimäärä Suomessa.

Ensimmäinen erä saatiin takavarikkoon Oulun seudulla lokakuussa 2016, jolloin nestemäistä amfetamiinia oli määrä, josta olisi saanut valmistettua noin seitsemän kiloa katukauppaan sopivaa amfetamiinia.

Kesäkuussa 2017 poliisi otti kiinni Pohjois-Karjalassa kolme henkilöä, jotka olivat saostaneet amfetamiiniliuoksesta valmista amfetamiinia syrjäisellä mökillä.

Mökiltä takavarikoidusta amfetamiinista olisi saanut jatkeaineita lisäämällä katukauppaan noin 30 kiloa amfetamiinia. Poliisi epäilee, että organisaation toiminta on ollut pidempiaikaista.

Jutun esitutkinta on kestänyt noin puolitoista vuotta ja sitä on suunnattu myös ulkomaille. Epäiltyjen törkeiden huumausainerikosten osalta tutkinta on saatu valmiiksi ja se siirtyy syyteharkintaan lähipäivinä. Rikoksesta epäiltyinä on ollut yhteensä kymmenen henkilöä, joista vangittuina on ollut kuusi. Tällä hetkellä vangittuina on neljä henkilöä.

Kokonaisuuteen on kuulunut myös talousrikoshaara, jossa tutkitaan epäiltyä törkeää rahanpesurikosta sekä rikoshyötyyn liittyvää menettämisseuraamusta.

Tähän liittyen poliisi on turvaamistoimena takavarikoinut omaisuutta. Tämä tutkintakokonaisuus siirtyy syyteharkintaan ensi vuoden puolella.

Kuvassa saoatamispuuhassa syntyneitä ylijäämiä. (Kuva: KRP) 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat