Puheenaihe

Virkavalta vastaa nyt suomalaisille – Tämän vuoksi poliisi vaikenee rikosten yksityiskohdista

Poliisi ei ole aina halukas kertomaan kaikkea tietämäänsä erilaisten rikosten tiimoilta. Vaikenemiseen on omat syynsä. Kuvituskuva.

Sauvo Jylhä / Arkisto

Kansalaiset ihmettelevät muun muassa raakojen tai pitkään selvittämättöminä olevien rikostapausten kohdalla sitä, miksi poliisi ei voi vahvistaa epäillyn nimeä tai avata yksittäisten häiriö- tai rikostapausten yksityiskohtia.

Tänään poliisi on kertonut toimintatavoistaan rikosten osalta tarkemmin.

– Poliisin toiminta ja tiedottaminen perustuvat Suomen lainsäädäntöön. Julkisuuslain mukaan salassa pidettävää tietoa ovat muun muassa poliisin taktisia ja teknisiä menetelmiä ja suunnitelmia koskevat tiedot, rikosten ehkäisemistä koskevat selvitykset sekä poliisin rikostutkinnassa saamat tiedot, virkavalta muistuttaa tiedotteessaan.

Yksittäisistä tapauksista ja niiden tiedottamisesta puolestaan määrätään erikseen esitutkintalaissa ja laki on tässä suhteessa tiukka. Helsingin hovioikeuden päätöksen mukaan poliisi ei voi lain mukaan vahvistaa epäillyn nimeä. Tapauksen perusteet on mainittu erikseen kyseisessä päätöksessä. 

– Myöskään yksittäistapauksiin liittyviä yksityiskohtia, joista voidaan yksilöidä epäilty tai uhri, ei voida vahvistaa. Esitutkintalain näkökulmasta ei ole vaikutusta, onko epäilty itse puhunut asiasta julkisuudessa. Poliisi ei siitä huolimatta saa yksilöidä epäiltyä, poliisi itse muistuttaa.

Virkavalta korostaa sitä, että poliisin toimintaa arvostellaan joissakin tapauksissa tuomalla esiin vain osa yksityiskohdista, eikä julkisuudessa näin ollen ole esillä kaikkia tietoja.

– Poliisi arvioi julkisten ja salaisten tietojen kokonaisuutta ja toimii sen mukaan, poliisi huomauttaa.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat