Paikalliset

Valtuustosta pudonnut Olavi Mäenpää lopetti hiljaiselon: ”Suomen vaalijärjestelmä on täysin peestä”

POLITIIKKA Olavi Mäenpää kerää nyt kannattajakortteja Paavo Väyryselle. Valtuustosta putoamisen jälkeen hän kertoo löytäneensä vanhan Olavin.

Olavi Mäenpää

Arkisto

Nyrkkeilytuomari, yksityisetsivä, maahanmuuttokriittinen poliitikko sekä eläinsuojeluvalvoja. Olavi Mäenpäällä on monet kasvot, mutta tunnetuimmaksi hän on tullut pitkästä urastaan Turun kaupunginvaltuustossa.

Viime vaaleissa Mäenpää putosi, vaikka sai likemmäs 800 ääntä. Sen jälkeen hänestä ei ole paljon kuulunut.

Olavi Mäenpää on kohtelias mies. Hän tulee bussipysäkille vastaan, kun saavun haastattelua varten hänen kotikonnuillensa. Ensi sanat Mäenpään suusta ovat riemukkaita, Paavo Väyryselle on saatu kerättyä tarpeeksi kannattajakortteja kasaan.

Sisälle päästyämme Mäenpää laittaa kahvin tippumaan ja näyttää seinällä olevia taulujaan. Mäenpää kertoo Neuvostoliitossa vietetyistä työvuosistaan sekä perheestään.

Mutta mitä Olavi on tehnyt valtuustosta tippumisen jälkeen?

– Viimeinen valtuuston kokous oli kesäkuussa ja Paavon kannattajakorttien keräyksessä on mennyt 25 tuntia vuorokaudessa.

Tippuminen ei kuitenkaan Mäenpäätä harmita, vaan vaalijärjestelmä. Suomessa käytetyssä, suhteellisessa vaalijärjestelmässä puolueen tai yksittäisen ehdokkaan tulee saada vähintään tietty prosenttiosuus äänistä voidakseen saada yhtään ehdokasta läpi.

– Mua kismittää nimenomaan Suomen vaalijärjestelmä ja sen vaalimatematiikka joka on täysin peestä. Se on karmeinta, etteivät kaikki suomalaiset ymmärrä sitä. Se, että joku saattaa istua 132 äänellä.

Mäenpää valittiin vuonna 2016, omien sanojensa mukaan vastentahtoisesti, Suomidemokraattien puheenjohtajaksi. Myöhemmin hän erosi. Suomidemokraatit ei hänen mukaansa ollut ikinä puolue, vaan yhdistys.

– Elokuussa nähtiin jo, ettei siitä mitään tule, Mäenpää kertoo.

Mäenpään kannattama presidenttiehdokas Paavo Väyrynen kuuluu keskustapuolueeseen. Mäenpäätä ei kuitenkaan mihinkään puolueeseen liittyminen kiinnosta.

– Olin menossa perussuomalaisiin vuonna 1999, kun vanha ystäväni Timo Soini löi puukon selkään. Kaksi viikkoa ennen eduskuntavaalien listojen jättämistä, hän tiputti minut vihreiden painostuksesta pois. Oltiin vanhat hyvät ystävät Timon kanssa SMP:stä lähtien. Tiputtamisen syyksi otettiin maahanmuuttoa kritisoivat mielipiteet ja tuomio kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Kysyn Mäenpäältä, onko hänen maahanmuuttokriittisyytensä muuttunut suuntaan tai toiseen 90-luvun alusta. Vastaus on ei.

Mäenpää kertoo ylläpitämästään sivusta Pitkämarssi.fi, jossa käy läpi arkistojaan, sekä ”tuo julki asioita, mitä ei saa lukea normitiedotusvälineistä”.

Vuonna 2016 Mäenpää meni Turun kaupunginvaltuustoon Soldiers of Odin -huppari päällä, mutta kertoo, ettei kuulu enää järjestöön.

– Se on suuri sumutus.

Entäs mitä Mäenpää on mieltä ilmastonmuutoksesta?

– Ihmiskunnan keinot ilmastonmuutoksen negatiiviseen kehityksen pysäyttämiseen ovat melko rajalliset, varsinkin pienten valtioiden, kuten Suomen.

Mäenpää uskoo, että sekä ilmastonmuutoskysymyksessä, että somea sekoittaneessa MeToo-kampanjassa on tapahtunut ylilyöntejä.

– Varsinkin MeToo-kampanjassa, koska sosiaalisessa mediassa on liian helppo leimata syyttömätkin.

Mäenpää kertoo kuitenkin ehdottomasti tuomitsevansa kaiken seksuaalisen häirinnän.

Mikä sitten on hänen poliittinen tulevaisuutensa?

– Kuukausi vaalien jälkeen, löysin itsestäni Olavin, joka oli ollut 25 vuotta kateissa. Kuin tupakkalakossa löytäisi hajuaistin uudestaan. Politiikka tekee ihmisestä itsekkään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat