Paikalliset

Aboa Vetus & Ars Novan arkeologinen kokoelma siirtyy museon omistukseen

Arkeologit Siiri Tuomenoja ja Kim Krappala olivat aikoinaan Konsulinnan kaivauksella.

Jari Nieminen

Aboa Vetus & Ars Nova -museossa talletuksena ollut arkeologinen maalöytökokoelma on siirtynyt museon omistukseen. Aboa Vetus & Ars Nova voi jatkossa tutkia ja hyödyntää kokoelmaa entistä monipuolisemmin ja kehittyä arkeologisena museona.

Aboa Vetus & Ars Nova -museon sydän on maanalainen arkeologien esiin kaivama alue. Museoalueen kiinteät muinaisjäännökset: kivitalojen kellarit, seinämät ja kadunpätkät todistavat alueen menneisyydestä. Ne muodostavat myös perustan, jota vasten alueelta löytyneitä esineitä ja muuta arkeologista aineistoa tulkitaan.

Esinekokoelma, joka koostuu Rettigin tontin kaupunkiarkeologisten kaivausten arkeologisista maalöydöistä, on ollut tähän saakka osa Suomen Kansallismuseon ja Museoviraston kokoelmia ja valtion omaisuutta. Aboa Vetus & Ars Nova -museo on säilyttänyt, tutkinut ja esitellyt kokoelmaa tiloissaan. Aboa Vetus & Ars Nova on anonut näiden esineiden siirtoa omiin kokoelmiinsa.

Esinekokoelma käsittää kymmeniä tuhansia löytöjä, jotka ajoittuvat 1200-luvulta 1800-luvulle. Ainutlaatuisen kokoelmasta tekevät sen paikallisuus ja pitkä ajallinen kattavuus.

– Yhtenäisenä kokoelmana esineet kertovat Rettigin tontin tarinaa vuosisatojen ajalta; kissojen luurangot, pienen lapsen nahkakenkä tai käsin veistetty kaarnavene tuovat menneisyyden ihmiset lähelle. Keskiajan keraamisten ja lasisten astioiden avulla voidaan tutkia ruokakulttuuria ja kaupankäyntiä, kun taas uudemmista maakerroksista löytynyt Arabian lautanen liittää tontin osaksi suomalaisen teollisuuden tarinaa, kertoo museolehtori ja arkeologi Janna Jokela.

Arkeologisen esinekokoelman merkitys on museon toiminnan kannalta tärkeä. Maasta esiin kaivetut esineet muodostavat yhdessä kiinteiden muinaismuistojen ja kaivausdokumenttien kanssa kokonaisuuden, josta vain pieni osa on yleisön nähtävillä, mutta jonka parissa tehdään tutkimusta. Kaikki alueen löydöt linkittyvät muiden turkulaisten kaupunkikaivausten aineistoihin.

Aboa Vetus & Ars Novan strategisena painopisteenä on kehittyä arkeologisena museona, joka tekee ja edistää tutkimusta, luo uusia yleisöarkeologian toimintamalleja ja tekee tutuksi arkeologian työmenetelmiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat