Puheenaihe

Finlandia-palkittu Juha Hurme pisti puhelimensa kiinni – ”Suuttumiset eivät minua hetkauta millään tavalla"

VOITTAJA Ohjaaja Juha Hurme piti Finlandia-palkinnon saatuaan puheen, josta nousi kohu. Nyt kohu jo häntä huvittaa.

Arkisto

Viime aikoina voimallisesti julkisuudessa ollut tamperelainen ohjaaja ja kirjailija Juha Hurme vastaa puhelimeensa Helsingistä keskeltä työn touhua. Mies on valmistelemassa Kansallisteatteriin komediaksi luonnehdittavaa Lemminkäinen-näytelmää.

Tätä ennen Hurme on ehtinyt pokata Niemi-kirjastaan Finlandia-palkinnon ja pitää sellaisen kiitospuheen, josta suuttui itse ministeri Sampo Terhokin (sin.). Hurme kiteyttää tuon kohun ytimekkäästi.

– Eivät tuollaiset suuttumiset hetkauta millään tavalla. Lemminkäisen harjoitukset alkoivat 1. joulukuuta, siinä on ollut mietittävää ihan riittävästi. Palkinnon jälkeen laitoin puhelimeni kiinni kahdeksi päiväksi, ja sen jälkeen maailma näytti jo hyvin rauhalliselta.

Mies seisoo vankasti puheensa sisällön takana.

– Sivistyksen leviäminen on kaikkein tärkein juttu ja parasta rauhantyötä. Tietämättömyys siittää väkivaltaa. On järjetöntä ajatella, että Suomen pitäisi olla muulta suljettu maa.

mies ehtinyt viime vuosina myös näytellä. Taannoin YLE Teema esitti porilaisten monitaiteilijoiden tekemän elokuvan Samurai Rauni Reposaarelainen, jossa Hurme oli mukana näyttelemässä. Projekti sai alkunsa, kun elokuvan ohjannut Mika Rättö soitti Hurmeelle kysyäkseen Jorma Tommilan puhelinnumeroa.

– Hänellä oli kertomuksessa hahmo, johon Tommila olisi kuulemma sopinut hyvin. Puhelun aikana Mika sitten totesi, että itseasiassa sinä (Hurme) olisit parempi, kertoo Pertti Koivurantana elokuvassa nähtävä Hurme.

– Olen todella iloinen lopputuloksesta. Elokuva on kunnon sekoilua, mutta ennakkoluulottomasti ja kurinalaisesti toteutettuna. Elokuva on myös sopivan lyhyt.

Elokuvanäytteleminen ei ole Hurmeelle vierasta. Mies nähtiin tätä ennen vuonna 2013 elokuvassa Kekkonen tulee!, jossa hän esitti lihanjalostajaa.

Ja ehtii mies myös juosta. Maratonilla nyt 58-vuotias Hurme on nuorempana pistellyt lähes erikoismiesten vauhtia – Tilastopajasta löytyy aika, joka alkaa 2.40. Enää hän ei tuosta vauhdista haaveile.

– Kymmenen kilometriä päivittäin on näin vanhalle miehelle ihan sopiva lenkki. Olen jättänyt maratonit, sillä en halua enää vammoja.

Juokseminen Pyynikin ja Pispalan maisemissa maistuu erityisen hyvältä vuoden sairasjakson jälkeen. Hurme sairastui psykoosiin vuonna 2009. Noista kokemuksista ja sairaudesta toipumisesta syntyi sittemmin erittäin suosituksi noussut Hullu-näytelmä.

– Se on elettyä elämää, historiaa jonka voi hyväksyä. Tuollaisen kokemuksen jälkeen elämä tuntuu vahvasti elämisen arvoiselta, Hurme kommentoi asiasta.

Juha Hurme

Syntyi Paimiossa kesäkuussa 1959, asuu nykyään Tampereen Pispalassa.

Koulutukseltaan biologi.

Teatteriohjaaja ja Finlandia-palkittu kirjailija.

Juossut maratonin parhaimmillaan 2.40-alkuiseen aikaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Junteista puhunut Finlandia-voittaja vastaa kulttuuriministerille – Yle: "Toivon, että pukki toisi kaksi numeroa isomman pipon"30.11.2017 09.18
Tämä teos voitti Finlandia-palkinnon – Kirjailija: "Valmistelin kirjaa 50 vuotta"29.11.2017 20.34
Juha Hurmeelle ja Pirkka-Pekka Peteliukselle Pro Finlandia -mitali – katso muut saajat1.12.2017 09.08

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat