Paikalliset

Mielipide: Tämän päivän papisto kulkee omia polkujaan sateenkaariliput hulmuten

Saadok ja Ebjatar olivat kaksi pappia, jotka palvelivat kuningas Daavidin aikana. Daavid nimitti heidät molemmat ylipapeiksi (vrt. nyk. piispa). Kun sitten kuningas ikääntyi, alkoi valtataistelu seuraajasta. Daavid oli jo katsonut kruununperijäksi poikansa Salomon, mutta hänen toinen poikansa Adonia halusi syrjäyttää hänet. Tässä vaiheessa pappi Ebjatar luikahti Adonian kannattajien puolelle, koska arveli näin saavansa itse suurempaa suosiota. Salomo erottikin myöhemmin Ebjatarin virastaan ja karkotti hänet pois silmistään.

Miksi kirjoitan näistä vanhoista asioista? Siksi, että molemmat pappeudet ovat voimassa tänäkin päivänä. Hebrealaiskirjeessä sanotaan, että nämä asiat on kirjoitettu sen tähden, että niistä otettaisiin oppia. Vanhan testamentin kertomukset ovatkin aivan suunnattoman suuri ja antoisa aarreaitta. On käsittämätöntä, että jo viime vuosisadan puolella on teologisessa tiedekunnassa luovuttu vanhan testamentin opetuksesta ja tutkimisesta. Näin on minulle kerrottu. Kuitenkin on toisaalta vakuutettu, ettei uutta testamenttia voi ymmärtää ilman sitä edeltävää vanhaa. Sillä Raamatun punaisena lankana kulkee sen läpi joka osasessa lupaus ja sitten täyttymys Vapahtajasta, Jeesuksesta Kristuksesta.

Tämän päivän ebjatarilainen papisto kulkee omia liberaaleja polkujaan uhmaten Raamatun selkeitä opetuksia. Kansan suosiota ei saavuteta enää ristiä kantaen vaan sateenkaariliput hulmuten. ”Voi teitä, te papit”, sanoo Jumala monesti vanhan testamentin väärille papeille. Hän ei koskaan tule hyväksymään nykyistäkään harhaanvievää opetusta. Jumala on kärsivällinen ja armollinen, mutta ei loputtomasta. Raamattu vakuuttaa, että kerran Hän järisyttää kaikkea, mitä vain voi järisyttää. Hiekka tiimalasissa valuu jo uhkaavaa vauhtia.

Apostolien teoissa kerrotaan todella puhutteleva kertomus tilanteesta, jossa apostolit oli vangittu ja viety sitten kuulusteltavaksi suuren neuvoston eteen. Fariseukset ja muut paikalla olleet olisivat tahtoneet tappaa heidät, mutta heitä puolustamaan nousi arvossapidetty lainopettaja Gamaliel, joka puheensa lopuksi totesi näille, jotka olisivat tuominneet apostolit: ”Varokaa, ettei teitä vain havaittaisi sotiviksi itse Jumalaa vastaan.” Siinä tilanteessa puolustuspuheet ovat vähissä.

Tuula Okkola

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat