Puheenaihe

Kustannustoimittaja Haanpää: "Liian kiire saada kirja ulos liian aikaisin"

Yli 30 vuotta kustannustoimittajana työskennelleelle Harri Haanpäälle myönnettiin tänä vuonna kirjallisuuden valtionpalkinto.

Juha Perämäki

PORVOO | Kirjallisuuden kannalta on kiitollista, että Runeberg-palkinto jaetaan helmikuun 5. päivänä, runoilija J.L. Runebergin syntymäpäivänä.

– Kirjallisuuden Finlandia-palkinto, joka jaetaan ennen joulua on niin suuri ja mahtava, että on suuri pelko, että muut kirjat jäävät varjoon. Kun Runeberg jaetaan helmikuussa kiinnostus kirjallisuuteen ei katkea jouluun, kustannustoimittaja Harri Haanpää toteaa.

Hän sanoo arvostavansa myös sitä, että Runeberg-palkinto on avoin kirjallisuuden eri genreille.

– Se on hyvä, mutta en kadehdi raadin työtä, Haanpää sanoo.

Haanpää oli torstaina paikalla Runeberg-ehdokkaiden julkistamistilaisuudessa Porvoossa Asko Sahlbergin ja Rosa Liksomin kustannustoimittajana.

Kirjailijan ehdokkuus tai voitto on palkitsevaa myös kustannustoimittajalle.

– Kyllähän se on aina jonkinlainen palkka, jo ehdokkuuskin.

Sahlbergin ja Liksomin ehdokkuus ei Haanpäätä hämmästyttänyt.

– Molemmat ovat vahvoja ja heillä on vahva näkemys mistä kirjoittavat. Heidän kirjoissaan kieli on niin loistavaa, Haanpää sanoo ja huomauttaa, että sen verran mitä hän muuta kirjallisuutta ehti seuraamaan, ei kieli kaikissa teoksissa ole niin viimeisteltyä.

– Kustannustoimittajana näen, että tämä on seurausta siitä, että kustantamoissa on väkeä liian vähän ja on liian kiire. Kiire saada kirja ulos liian aikaisin.

Haanpää on kustannustoimittanut kaunokirjallisuutta yli kolmenkymmenen vuoden ajan, ja hän toimii parhaillaan Liken kotimaisen kaunokirjallisuuden kustannuspäällikkönä

Hänelle myönnettiin tänä vuonna kirjallisuuden valtionpalkinto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat